Izvjesna integracija Z. Balkana u EU

Premijer Duško Marković kazao je na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju da se jake veze sa susjednim članicama EU nastavljaju na interne veze zemalja Zapadnog Balkana.

Podsjećamo, u poljskom Poznanju počeo je Samit zapadnobalkanske šestorke u okviru Berlinskog procesa. Šefovi država i vlada zemalja članica EU saglasili su se da agenda povezivanja daje rezultate, te da je integracija zemalja Zapadnog Balkana izvjesna.

"Zbog toga je institucionalni okvir koji garantuju evropske institucije i vlade država regiona, od presudnog značaja za povezivanje, saradnju i konačno – našu integraciju u Evropsku uniju", rekao je premijer.

Učešće na plenarnoj sesiji, pored predsjednika Markovića i premijera iz regiona Zapadnog Balkana, uzeli su predsjednik i premijer Poljske Mateuš Moravjecki, kao domaćin, kao i kancelarka SR Njemačke Angela Merkel, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, kancelarka Austrije Brižit Birlajn.

Lideri zemalja članica EU saglasili su se da agenda povezivanja u okviru Berlinskog procesa daje rezultate i da je integracija regiona Zapadnog Balkana danas izvjesan politički epilog u okviru politike proširenja koja ne treba da ima alternativu.

Inače, jedna od glavnih tema sastanaka biće evropska perspektiva Zapadnog Balkana, a očekuje se da evropski zvaničnici još jednom pošalju poruku da je je proces proširenja i dalje na stolu.

Izvor:RTCG