Zabrinjava usporavanje politike proširenja

Crna Gora vjeruje da je evropska perspektiva jedini garant da region Jugoistočne Evrope bude zona mira, sigurnosti i razvoja, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, navodeći da zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja.

On je istakao da je za Crnu Goru važno da ima Evropsku uniju (EU) kao partnera koji podstiče reformske procese i daje jasnu i nepromjenjivu perspektivu.

„Kako zbog Balkana koji je već propustio puno istorijskih prilika, tako i zbog Evrope koja rizikuje da propusti sadašnju priliku i potvrdi i unaprijedi konkurentnost i prestižnost u aktuelnom globalnom prestrojavanju“, rekao je Đukanović na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Sarajevu.

On je poručio da nema važnijeg preduslova za ekonomski i društveni razvoj zemalja od jasne upućenosti regiona na EU.

Đukanović je rekao da Crna Gora ostaje snažno posvećeni promociji dobrosusjedske politike i regionalnoj saradnji u pravcu jačanja demokratije, uzajamnog razumijevanja i povjerenja i međusobne povezanosti.

„Čvrsto vjerujemo da je neophodno nastaviti sa onim aktivnostima i politikama koje su komplementarne evropskoj integraciji regiona“, naveo je on.

Izvor: Mina