Do Đalovića pećine žičarom i novim putem

Crnogorska Vlada opredijelila je 18 miliona eura za valorizaciju Đalovića pećine.

Do atraktivnog kanjona i do sada skrivenog blaga speleološkog objekta stizaće se žičarom i novim putem na kojem su u toku radovi vrijedni 4 miliona eura. Taj posao povjeren je Upravi za javne radove koja će do kraja godine završiti putnu infrastrukturu.

“Do speleološkog objekta koji sa rijetkim ukrasima spada u najljepše na Balkanu, stizaće se saobraćajnicom koje se radi na potezu Bistrica - manastir Podvrh. Dionica je duga 5,7 km, a riječ je o poslu koji je vrijedan 4,2 miliona eura. Do završetka prve faze  ostalo je još nekih par stotina metara ", kazao je Goran Škatarić iz Uprave za javne radove, dodajući da će do  srca klisure turisti modernim putem, a do ulaska u Đalovića pećina žičarom i gondolom.  

U posao na  izgradnji  prvepolazna stanica žičare, duge kilometar i sedam stotina metara, ući će se krajem godine.

"Žičara je inače kapaciteta 75 putnika, odnosno posjetilaca po satu, imaće dvije kabine, odnosno gondola kapaciteta po osam mjesta, zapravo dvije kabine ukupno 16 mjesta i one će prolaziti preko Đalovića klisure, tako da će i sama ta vožnja, odnosno taj dio prolaska preko Đalovića klisure žičarom, biti izuzetno atraktivan za turista. Očekivanja države su da bi Đalovića pećina, u kojoj su do sada ulazili samo znatiželjni istraživači, za turiste trebalo da bude otvorena za dvije godine. Uređenje podzemnih prostorija se pažljivo projektuje. Biće korišćen poseban materijal montažne staze i specijalno osvjetljenje, tako da će se strogo voditi računa o tome da taj materijal ni na koji način ne naruši prirodne ljepote pećine", kazao je Škatarić.

Izvor:RTCG

Foto: TO Bijelo Polje