Spriječiti nelegalnu eksploataciju na vodotocima

Vlada i Glavni grad koordiniranim i partnerskim aktivnostima krenuće u odlučnu zajedničku akciju, sa ciljem sprječavanja nelegalne eksplotacije riječnih nanosa na vodotocima na području Podgorica, prvenstveno u donjem toku Morače.

To je dogovoreno na današnjem sastanku koji je inicirao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Sastanku sa predstavnicima Koordinacionog tima za suzbijanje nelegalne eksploatacije riječnih nanosa prisustvovao je gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, sa saradnicima.

Na sastanku je emitovan film Ministarstva poljoprivrede na kome se prikazuje zabrinjavajuće stanje na terenu, evidentna devastacija u donjem dijelu toka Morače, posebno u dijelu toka van onog gdje se izvode regulacioni radovi, i to ne samo u koritu, nego i dijelu pripadajućeg vodnog zemljišta i okolnog poljoprivrednog zemljišta.

Prema riječima Simovića, registrovana je nelegalna eksploatacija i velike razmjere devastacije koje upozoravaju i traže hitan odgovor.

"Posebno je problem što su registrovani i nelegalni radovi u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, sa kojeg se vodom snabdijeva Regionalni vodovod", kazao je Simović, prenosi PG biro.

Simović je poručio da nadležni državni organi u partnerstvu sa organima Glavnog grada treba na terenu da pokažu odlučnost da se izbore sa dugotrajućim problemom nelegalne eksploatacije na ovom području.

Izvor: Mina