Veliki rizik po medijsko zakonodavstvo

Odluka da jedan parlamentarni odbor odobrava ključne medijske zakone predstavlja veliki rizik, ocijenio je predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije, Ranko Vujović.

Direktor Građanske alijanse, Boris Raonić, poručio da se, davanjem mogućnosti Odboru za izborno zakonodavstvo da odobrava i predlaže medijske zakone, želi uređivati ova oblast bez učešća medijske zajednice.

Oni su to kazali Pobjedi nakon što je Skupština u srijedu je usvojila amandmane Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kojima se Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva omogućava da odobrava i predlaže zakon o medijima, a ne da razmatra nacrt zakona, kako je to bilo prvobitno definisano.

Vujović je istakao da je radna grupa koja je pripremila nacrte bila široko postavljena i sastavljena od svih predstavnika medijske zajednice i civilnog društva, uključujući predstavnike nadležnih ministarstava.

“Postavlja se pitanje zašto bi se poslije tog rada jedan parlamentarni odbor koji nema znanje o medijskim standardima bavio tim zakonima i prilagođavao ih svojim političkim potrebama”, kazao je Vujović.

On je podsjetio da Zakon o medijima definiše neke temeljne standarde u polju slobode izražavanja, koji su veoma bitni za demokratiju svake zemlje i ocijenio da bi za taj zakon bi bilo katastrofalno da bude predmet političkih dogovora i trgovine.

 Izvor:mina