Do petka o povećanju plata prosvjetarima

Pregovori Sindikata prosvjete i Vlade počeće do kraja sedmice, potvrdio je Dnevnim novinama predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore u Uniji slobodnih sindikata Zvonko Pavićević.

Prosječna plata u prosvjeti je oko 485 eura, zbog čega prosvjetari traže povećanje od 10 odsto, što bi budžet prema njihovoj procjeni koštalo oko 5,5 miliona eura.

“U toku su dogovori oko termina, ali četvrtak, petak ove sedmice sješćemo za pregovarački sto. Tražimo povećanje plata za 10 odsto za oko 13.000 ljudi, što bi bio godišnji neto izdatak u budžetu od 5,5 miliona eura”, pojasnio je Pavićević, istakavši da je to minimum ispod kojeg ne mogu ići.

On naglašava da su odustali od linearnog usklađivanja zarada, što su tražili krajem prošle godine kada su im pregovori propali.

“Tada smo tražili usklađivanje sa Zakonom o javnoj upravi i u načelu smo postigli dogovor sa resornim ministarstvom, ali je na kraju Vlada odustala od toga.

Sada tražimo u prosjeku povećanje od oko 10 odsto. Dakle, nismo išli linearno.

Negdje smo išli više, negdje manje, da bi zadržali taj raspon između stručnih sprema i nivoa kvalifikacija, jer imamo zaposlene u školama, vrtićima, resursnim centrima, javnoj upravi…”, objasnio je Pavićević i dodao da ovaj put neće odustati, jer se, kako kaže, prosvjeti mora povećati plata.

 

 

Izvor:rtcg