Marković: Civilni sektor da bude oči i uši tamo gdje država ne dozeže

Predsjednik Vlade Duško Marković govorio je na konferenciji „Civilno društvo u Crnoj Gori – Kako do povoljnog okruženja za djelovanje civilnog društva?“, koju organizuje Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO). 

Poručuje kako Vladu ne treba podsjećati ili navoditi da unaprijedi ambijent za civilno društvo, već da treba zajednički tražiti način – kako da u partnerskom odnosu taj ambijent učinimo što povoljnijim, u interesu građana i države Crne Gore te da vjeruje da je odlukom donijetom prije skoro tri godine, da prvi sastanak u mandatu premijera održi sa predstavnicima civilnog sektora, pokazao opredjeljenje Vlade i to od prvog dana.

"U tom kontekstu – dozvolite da ponovim da civilni sektor kuca na otvorena vrata kada je u pitanju unapređenje ambijenta i okruženja za njegov rad i djelovanje“, poručio je premijer.

Predsjednik Marković je ocijenio da je u njegovom mandatu, kada je riječ o saradnji Vlade sa civilnim sektorom, ojačan normativni okvir, osnažen sistem finansijske podrške i unaprijeđen dijalog sa institucijama.

"To je, između ostalih, prepoznala i Evropska komisija u svom Izvještaju za Crnu Goru iz 2019. istakavši da je pravno, institucionalno i finansijsko okruženje u kojem organizacije civilnog društva funkcionišu u cjelini poboljšano“, rekao je Marković.

Izvor: Antena M