Za učešće na izborima 1,6 hiljada potpisa

U Crnoj Gori će za podršku izbornoj listi da učestvuje na parlamentarnim izborima biti potrebno oko 1,6 hiljada potpisa, piše Dan.

Kako se navodi, jedna od ključnih novina u nacrtu zakona o izboru poslanika i odbornika je to što je broj potpisa potrebnih za podršku listama za izbore smanjen sa 0,8 na 0,3 odsto u cilju jačanja političkog pluralizma.Prema tom nacrtu, jedno od rješenja je da koalicije, uz listu za izbore, Centralnoj izbornoj komisiji dostavljaju koalicioni sporazum sa jasno utvrđenim pravima i obavezama.

“Poslanik, odnosno odbornik, kojem je prestao mandat podnošenjem ostavke zbog nespojivosti funkcije, može ponovo steći mandat, samo ako na listi za izbor nije preostalo više kandidata”, piše u tekstu koji su sačinili poslanici DPS-a sa saradnicima u radnoj grupi 1, koja je dio Odbora za izbornu reformu.

Ako se pogleda broj upisanih u birački spisak Crne Gore za predsjedničke izbore i ukoliko se to kombinuje sa novim rješenjem koje predlaže režimska koalicija, dolazi se do zaključka da bi za podršku izbornoj listi da učestvuje na parlamentarnim izborima bilo potrebno oko 1,6 hiljada potpisa podrške.

Izvor:mina