Prodaja štampe nedjeljom javni interes

Smisao i svrha izuzetka iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na rad nedjeljom i u dane praznika u kioscima za prodaju novina bila je da se građanima, radi ostvarivanja javnog interesa i prava na informisanje, omogući nesmetan pristup štampi, navodi se u dopisu Ministarstva ekonomije, koji je juče upućen izdavačima, distributerima i prodavačima dnevnih novina.

Ove nedjelje će se, kako su trgovine obavijestile izdavače, novine prodavati na 309 prodajnih mjesta. Prošle nedjelje prodavane su na 869 prodajnih mjesta.

"Imajući u vidu da se članom 49 stav 1 Ustava jemči sloboda štampe i drugih vidova javnog obavještavanja, a u cilju obezbjeđivanja ustavom garantovane slobode štampe, odredbu člana 35a stav 2 tačka 2 Zakona o unutrašnjoj trgovini treba primijeniti na način da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na malo može obavljati u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju štampe, bez ograničenja u pogledu prodaje pretežno jedne vrste robe, konkretno štampe, koje je propisano članom 35a stav 3 Zakona o unutrašnjoj trgovini", objašnjeno je u dopisu, koje potpisuje ministarka Dragica Sekulić.

Ističe se da se kiosci kao prodajna mjesta na kojima se uobičajeno vršila prodaja štampe, mogu nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, pored štampe, imati isti asortiman robe koji se prodaje tokom ostalih radnih dana.

"U suprotnom, došlo bi do ograničavanja garantovane slobode štampe, što bi nesporno ugrozilo javni interes iskazan kroz potrebu građana da imaju nesmetan pristup štampi", naglašeno je u saopštenju.Izmjene Zakona o unutrašnoj trgovini primjenjuju se od ove nedjelje.

Izvor:rtcg