CG da ubrza zatvaranje poglavlja s EU

Crna Gora mora ubrzati proces zatvaranja poglavlja koja su otvorena u procesu pregovora sa Evropskom unijom (EU). Taj posao nije nimalo lak, ali on zavisi isključivo od Crne Gore i obaveza koje ispunite kao zemlja kandidat, kazao je diplomata i potpredsjednik njemačkog Maršal fonda Ivan Vejvoda.

On napominje da je pred našom zemljom "domaći zadatak" koji ona mora što prije da završi.

"Ukoliko ste dobar đak sješćete i završićete vaše obaveze. Naravno, to nije nimalo lako. Pojedina poglavlja su veoma teška. Ekološko poglavlje će, na primjer, trajati duže od nekih drugih, ali bi trebalo ona takozvana lakša poglavlja da budu zatvorena što prije", kazao je Vejvoda za Pobjedu.

Ističe i da, bez obzira na to što stvari sada izgledaju drugačije, Evropska unija nikada nije odustala od politike proširenja na Zapadni Balkan.

Vejvoda to potvrđuje time što od održavanja Solunskog samita 2003. godine, na kome je jasno poručeno da Unija otvara svoja vrata za nove članice, nije poslata nijeda zvanična poruka koja se kosi sa tim obećanjem.

"Međutim, činjenica je da njihovi unutrašnji problemi, ne samo sa Bregzitom, nego i sa rastom desnice i spoljnim izazovima koji se tiču uticaja Rusije i Kine, Evropu dovode u situaciju da bude opreznija kada je u pitanju ispunjavanje zadatih kriterijuma, naročito onih koji se tiču usklađivanja sa evropskim pravnim okvirom", kaže Vejvoda.

Potpredsjednik njemačkog Maršal fonda objašnjava i da velike nade polažu u novi sastav Evropske komisije od koje se, kako je rekao, očekuje da Evro-pu učini mnogo značajnijom geostrateškom silom nego što je to ona danas.

Izvor:rtcg