CG u naoružanje već uložila 66 miliona eura

Od ulaska u NATO Crna Gora je već sklopila dva velika ugovora o kupovini helikoptera i oklopnih vozila od ukupno 66 miliona eura, piše Dojče vele.

Poput svojih susjeda, kako navode, CG povećava vojni budžet i sve češće šalje vojnike u misije širom svijeta.U skladu sa čuvenom krilaticom Donalda Trampa "Prvo Amerika", prilikom nedavne posjete američkog državnog sekretara Majka Pompea Crnoj Gori, dogovoren je posao po kojem će ta zemlja od SAD kupiti 67 oklopnih vozila, koja će koštati 36 miliona dolara.

To je prva nabavka takvih vozila za crnogorsku vojsku u posljednjih 40 godina. Radi se o nasljednicima popularnih hamera, koje pravi američka kompanija Oshkosh.

Prvi kontigent stiže naredne godine i Crna Gora će biti prva u Evropi koja će ih imati u svojim vojnim snagama, a kupiće ih iz kredita.

"Ta lako-oklopna patrolna vozila predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji Vojske Crne Gore.

S njima će naše kopnene snage dostići neophodnu sposobnost razmještaja, manevra, mobilnosti i zaštite, a time i zahtijevani nivo kompatibilnosti sa savezničkim zemljama u NATO i partnerskim državama", kazali su za DW iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

To je već druga velika vojna nabavka od ulaska Crne Gore u NATO. Prošle godine stigla su tri helikoptera koja su za 30 miliona dolara kupljena iz Kanade.

Ne treba podsjećati da su ovolike nabavke ranije bile nezamislive za crnogorsku vojsku, čija je percepcija u dobrom dijelu javnosti bila da je brojčano mala i slabo opremljena da odgovori izazovima 21. vijeka.

Iz Ministarstva odbrane kažu da su, zahvaljujući tim helikopterima, pojačali sposobnosti za transport trupa, vazdušnu podršku jedinicama, medicinsku evakuaciju i traganje i spasavanje, kao i za pomoć stanovništvu u slučaju prirodnih nepogoda.

 

Izvor:rtcg