Rast crnogorskog BDP-a ove godine 3,1 odsto

Evropska komisija povećala je, u novim jesenjim prognozama, rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na 3,1 odsto. EK je u proljećnim prgnozama za ovu godinu procjenjivala rast crnogorske ekonomije na 2,9 odsto.

EK je, u pronozama u koje je agencija Mina-business imala uvid, saopštila da će BDP u narednoj godini rasti tri odsto, što je smanjenje u odnosu na 3,1 odsto koliko je prognozirala u proljećnom izvještaju.

Crnogorski BDP će, kako se navodi u danas objavljenim prognozama, u 2021. godini rasti 2,8 odsto.

"Završetkom prve dionice auto-puta Bar-Boljare u narednoj godini biće završen šestogodišnji period brze ekspanzije ekonomije, ali takođe i visokog spoljnog i fiskalnog deficita, koji su prouzrokovani tom velikom investicijom.

Po završetku građevinskih radova očekuje se usporavanje ekonomskog rasta, koji će istovremeno postati uravnoteženiji, sa korporativnim investicijama i Ličnom potrošnjom", dodaje se u izvještaju.

Javni dug je u ovoj godini prognoziran na 77,8 odsto BDP-a, dok će naredne godine iznositi 71,5 odsto. Javni dug će se u 2021. godini smanjiti na 62,7 odsto.

"Javni dug, inače visok, i dalje raste u ovoj godini. Očekuje se da će poboljšani budžetski saldo i povlačenje depozita značajno smanjiti javni dug od naredne i 2021. godine, iako ne ispod 60 odsto BDP-a", dodaje se u izvještaju.

 

Izvor:RTCG