Vladina politika daje odlične rezultate, CG je među najprestižnijim investicionim destinacijama

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas stranim investitorima u našoj zemlji da vladine politike daju rezultate, privredni rast i turizam su rekordni, po interesovanju investitora i da je Crna Gora najprestižnija investiciona destinacija u svijetu.

„Možemo reći da je pozicija Crne Gore kao punopravne članice NATO-a od prije dvije godine značajno unaprijedila poslovni ambijent i prilike u Crnoj Gori, doprinijela njenoj ukupnoj ne samo društvenoj nego i ekonomskoj afirmaciji i dala nove prilike za razvoj i stvaranje nove vrijednosti. Naše članstvo u NATO-u je osnažilo Crnu Goru kao sigurnu i bezbjednu destinaciju, Crnu Goru u kojoj vladaju principi vladavine prava, demokratije i ukupnih sloboda – dakle i ekonomskih sloboda. Prema nekim procjenama za ove dvije godine, ne mogu biti potpuno pouzdane, priliv direktnih stranih investicija iz zemalja članica NATO-a iznosi preko 60%. To je zaista impresivan podatak i on se treba staviti u kontekst našeg ukupnog ekonomskog napretka“ – rekao je premijer na godišnjoj sjednici Savjeta stranih investitora.

Govoreći o investicijama predsjednik Vlade je rekao da ga je prošlonedjeljna konferencija u Londonu uvjerila da je naša zemlja vodeća investiciona destinacija.

„Prije neki dan sam učestvovao u Londonu na investicionoj konferenciji povodom ovog programa [ekonomskog državljanstva]. … Crna Gora je danas, ne kao turistička destinacija, nego kao i investiciona destinacija interesantnija i od Kariba i od Jamajke i od Meksika i od zemalja u Evropi posebno na Mediteranu. Jednostavno investitori i agenti koji zastupaju investitore nemaju objašnjenje za to. Ovo je dobra prilika i za Crnu Goru, ali odlična prilika i za vas koji se bavite biznisom“ – rekao je premijer.

CG želi u EU, ali razumije unutrašnje probleme

Govoreći o vanjskopolitičkom okruženju predsjednik Vlade je ponovio da Crna Gora želi da bude članica Evropske unije kada za to bude spremna, bez obzira na događaje u samoj Uniji.

„Vidimo da je proces integracije zemalja Zapadnog Balkana odnosno zemalja kandidata, prije svega Crne Gore i Srbije, značajno usporen. Evropska unija je suočena sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima koji se prije svega ogledaju u Brexitu, u posljedicama migrantske krize, koji nije samo društveni socijalni izazov nego i ozbiljan bezbjednosni izazov, naravno i globalnim trgovinskim sukobima koji su prisutniji na globalnoj ekonomskoj sceni, razlikama unutar Evropske unije u odnosu na mnoga teška pitanja, pa i ova prethodna. … Sve je to na neki način politiku proširenja stavilo u drugi plan. Takva situacija u Evropskoj uniji rezultirala je i novom inicijativom Francuske odnosno predsjednika [Emanuela] Makrona koji je zemljama članicama podijeljen u vidu non-papera i koji će baš danas dobiti zeleno svijetlo u smislu početka diskusije o njemu. Vjerujem da ćemo nakon završetka te diskusije, koja neće biti kratka, neće biti brza, vjerujem da će se prenijeti i u iduću godinu, imati jasan odnos EU u odnosu na politiku proširenja koja će se ticati naravno Crne Gore i Srbije i drugih kandidata za članstvo u EU, i naravno i vas kao poslovne zajednice, odnosno preduzeća. Ono što je pozicija Crne Gore u ovom smislu, već na prvo čitanje, je da je politika proširenja neupitna i da Zapadni Balkan treba i mora imati evropsku perspektivu. Zapadni Balkan treba biti dio jedinstvene Evrope iz mnogo razloga – političkih, ekonomskih i naravno bezbjednosnih. Taj non-paper govori o toj potrebi Evropske unije kada je u pitanju zapadni Balkan“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je, govoreći dalje o evropskoj integraciji naše zemlje, kazao da  Crna Gora nema nikakav nervozan stav prema non-paperu i prema ovom pristupu.

„Crna Gora je partner u pregovaračkom procesu. Ovo nije jednostran proces u kojem se samo gleda Crna Gora nego sa druge strane imamo i svoje evropske partnere i Evropsku uniju. Crna Gora iako mala zemlja zrela je da razumije probleme u kojem se nalaze njeni partneri – u ovom slučaju Evropska unija. Mi razumijemo čitav kontekst izazova pred Evropskom unijom. I Crna Gora svojom pozicijom želi da podrži Evropsku uniju da riješi svoja teška pitanja, da konsoliduje svoju unutrašnju infrastrukturu, da je učini efikasnijom u odnosu na ono što je sada. I Crna Gora želi biti dio Evropske unije kada za to bude spremna kako god izgledala Evropska unija“ – rekao je premijer Duško Marković. Dodao je da će naša zemlja u tom smislu nastaviti reforme.

„Crna Gora želi snažnu, moćnu Evropsku uniju, Evropsku uniju koja će imati uticaj i koja će moći opredjeljivati globalne ekonomske, političke i bezbjednosne tokove. To je pozicija Crne Gore, a do tada mi ćemo snažnije nego ikada raditi na evropskoj agendi i na reformama kako bismo dostigli neophodan nivo spremnosti za članstvo. Dakle za Crnu Goru Evropska unija nema alternative“ – zaključio je Premijer.

Regionalne inicijative – prednost činjenicama nad političkim interesima

Predsjednik Vlade Crne Gore je objasnio da se naša zemlja odnosi prema inicijativa poput one kolokvijalno nazvane „mali Šengen“ je svaka inicijativa treba da ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamjenu za taj proces.

„Pozicija Crne Gore je da ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli, a ne da ulazimo u nove inicijative, a da nijesmo realizovali obaveze koje smo preuzeli, a koje se tiču regionalne saradnje i lakšeg poslovanja i trgovine. Mi smo te obaveze preuzeli u Trstu u okviru Berlinskog procesa potpisivanjem Akcionog plana o regionalnom povezivanju. On uključuje sve ove elemente kao regionalna inicijativa. Crna Gora nema nikakvu vrstu ograničenja za sve one koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori, nema necarinskih barijera i opterećenja za razliku od drugih zemalja koje to nameću našoj privredi u poslovanju sa njihovim kompanijama. Svaka regionalna inicijativa je dobra ako ona nadomješta i ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamjenu za taj proces i evropsku integraciju . Dakle, veoma ćemo se pažljivo odnijeti i prema ovoj inicijativi koja je došla od dvojice predsjednika naših susjeda, ali ćemo morati na sto staviti činjenice, a ne političke interese“ – rekao je predsjednik Vlade.

Ekonomija nastavlja rast, turizam ruši rekorde

Premijer je rekao da naši ekonomski pokazatelji pokazuju impresivne stope privrednog rasta, a da u prva dva kvartala ove godine takođe bilježimo visoke stope rasta od preko tri odsto.

„Oni podaci kojima sada raspolažemo u odnosu na treći kvartal govore da će stopa rasta u trećem kvartalu biti značajno veća u odnosu na stopu rasta u drugom kvartalu. Dakle, naša ekonomija ima stabilan rast i veoma sam zadovoljan tim“ – rekao je Premijer.

Dodao je da je od početka mandata ove vlade otvoreno gotovo 30.000 radnih mjesta, odnosno da je stopa nezaposlenosti smanjena za 8 odsto.

Govoreći o punjenju budžeta predsjednik Vlade je rekao Savjetu stranih investitora da je Crna Gora u jedanaest mjeseci ove godine ostvarila veće prihode u odnosu na prošlu godinu 5,5 odsto odnosno za 81 milion eura.

Kada je riječ o turizmu, i ova godina pokazuje da će biti rekordna.

„Mi već danas bilježimo značajno bolje rezultate. Za nepunih jedanaest mjeseci u odnosu na cijelu prethodnu godinu koja je bila rekordna. Dakle mi na današnji dan u Crnoj Gori imamo 160.000 turista više i preko 400.000 noćenja više. … Mi smo već u ovom trenutku prebacili finansijske efekte od turizma za jedanaest mjeseci u odnosu na cijelu 2018. godinu“ – rekao je premijer Duško Marković.

Veliko interesovanje za Aerodrome

Govoreći na temu valorizacije naših aerodroma predsjednik Vlade je rekao da je interesovanje veliko za koncesiju.

„Imamo više od 22 interesovanja što kompanija, što konzorcijuma. Neviđeno je interesovanje najjačih kompanija u ovom segmentu globalno i vjerujem da će naša investiciona očekivanja, a i ona koja se tiču avio dostupnosti Crne Gore u perspektivi biti značajno premašena. Sam nijesam mogao da vjerujem da imamo takvo interesovanje da to interesovanje sad čak prelazi u zahtjev da produžimo pretkvalifikacioni postupak“ – rekao je premijer Duško Marković.

Dodao je da će valorizacija Aerodroma Crne Gore doprinijeti brzom rastu cijele naše ekonomije i da će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta.

Poruka investitorima: iskoristite priliku

Premijer je pozvao investitore da iskoriste jedinstvenu priliku u kojoj se Crna Gora zemlja nalazi.

„Poštovani privrednici ovo nijesu politike u najavi, ovo nijesu rezultati koje očekujemo nego se ove politike i ovi rezultati već ostvaruju. Crna Gora nije investiciona destinacija koju treba da prepoznamo. Već smo zajedno puno uradili na tome. Ona je danas prestižna, top investiciona destinacija i naravno turistička destinacija. Zbog toga vas pozivam da ovu jedinstvenu priliku u kojoj se sada Crna Gora nalazi zajedno iskoristimo i da vi radeći u okviru vaših i kompanija stvarate novu vrijednost za Crnu Goru, da na taj način doprinosite ukupnom napretku Crne Gore, svakog građanina i svake porodice, povećanju standarda naše porodice i našeg pojedinca, a da država mora da vas prati u tom smislu. Ona mora biti efikasna, ona mora biti manje skupa i ona mora obezbijediti vama punu konkurentnost na tržištu kako bi ovi ciljevi biti ostvareni“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na godišnjoj sjednici Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori.

 

Saopštenje i foto: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE