Crnogorski bankarski sistem je visokolikvidan, solventan i stabilan

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas na Premijerskom satu da je finansijski kapital na kraju III kvartala na nivou sistema od 13 banaka, u jednogodišnjem uporednom periodu porastao je za skoro 100 miliona eura, da koeficijent solventnosti iznosi 19,59 odsto te da sa ovakvim rekordnim parametrima, bankarski sistem spremno dočekuje nezavisnu procjenu aktive koja će dati preciznu sliku o stabilnosti i kondiciji finansijskog sistema Crne Gore.
 
Odgovarajući na pitanje Milana Kneževića iz Kluba poslanika Demokratskog fronta šta je on lično kao predsjednik Vlade uradio da zaštiti ekonomski sistem Crne Gore nakon situacije u dvijema bankama Atlas grupe predsjednim Vlade je rekao da mu nije namjera da izbjegav diskusiju sa poslanikom Kneževićem ili njegovim poslaničkim klubom, ali da i dalje bilježimo praksu da poslanici Demokratskog fronta predsjedniku Vlade postavljaju pitanja koja nijesu iz nadležnosti Vlade, čime se zloupotrebljava institut Premijerskog sata.
 
„Pitate me – jesu li istinite tvrdnje Specijalnog državnog tužilaštva da je u konkretnom predmetu došlo do utaje poreza kroz nelegalno poslovanje, odnosno do nezakonitog transfera novca! Odgovor na to pitanje morate tražiti upravo od Specijalnog državnog tužilaštva, a ne od predsjednika Vlade. Niti znam niti mi je posao da znam šta u kojem krivično-pravnom predmetu ima status dokaza, a šta tvrdnje, i šta je tačno a šta nije. Ponoviću da Vlada nije nadležna da pokreće i sprovodi istage, podiže i zastupa optužnice, vrši njihovu kontrolu, niti da donosi presude. Informacija koju ja imam, a imate je i vi, jeste da je Specijalno državno tužilaštvo, u konkretnom predmetu, donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 79 fizičkih lica zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa i protiv 95 pravnih lica zbog istih krivičnih djela, kao i da je donijeta naredba o proširenju istrage“ – rekao je premijer Duško Marković.
 
Predsjednik Vlade je, odgovarajući na drugi dio pitanja, koje se odnosi na zaštitu ekonomskog sistema države Crne Gore, rekao da smo unapređivali normativna rješenja, jačali institucije i davali akcenat boljoj kadrovskoj politici.
 
„Da nijeste bojkotovali rad Skupštine, ne priznajući ni Parlament ni institucije, učestvovali biste u donošenju mnogih rješenja koja bi za cilj imala zaštitu ekonomskog sistema naše zemlje, a koja je predlagala upravo ova Vlada. Vlada je dakle radila u vremenu kad vi nijeste, a da bi sistem učinili još otpornijim, utvrdili smo set zakona iz bankarskog sektora: Predlog zakona o kreditnim institucijama, Predlog zakona o sanaciji kreditnih institucija, Predlog zakona o zaštiti depozita i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka. Predložena zakonska rješenja predviđaju povećanje minimalnih kapitalnih zahtjeva za nove banke sa pet na sedam miliona eura. Slabe banke će se rješavati kroz moderne instrumente rezolucije, a uspostaviće se sanacioni fond koji će omogućiti ranu pomoć problematičnim bankama pod striktnim uslovima“ – rekao je Premijer.
 
Dodao je da će Fond za zaštitu depozita udvostručiti pokriće osiguranih depozita na 100.000 eura i da će postupno će skratiti vremenski limit za isplate osiguranim deponentima.
 
„Ne možete ni Vi lično, a ni drugi, osporiti činjenicu da u ove tri godine naša ekonomija bilježi impozantan rast jer je rasla po prosječnoj stopi od 4,9 odsto, a to je rezultat osmišljenih i dosljednih politika Vlade, ali i doprinosa svih aktera koji učestvuju ekonomskom životu Crne Gore“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu.
 
 
Saopštenje i foto:SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE