U POSLJEDNJE ČETIRI GODINE 920 HILJADA ZA INVESTICIJE U KOTORSKOM DOMU ZDRAVLJA

U kotorski Dom zdravlja u posljednje gotovo četiri godine uloženo je oko 920 hiljada eura.

To je za Radio Kotor kazao direktor ove ustanove dr Igor Kumburović.


„Možemo se pohvaliti da će nakon završetka radova na rekonstrukciji i adaptaciji prostora izabranih doktora za odrasle koji očekujemo tokom januara – cijela zgrada, praktično, biti rekonstruisana“ – istakao je dr Kumburović.

Radovi u pomenutom prostoru počeli su prije petnaestak, a potrajaće, kako je najavljeno, oko četrdeset dana.

„Radi se o prostoru od 550 kvadrata i investiciji, za koju je namijenjeno oko 120 hiljada eura, računajući novac opredijeljen za konkretne radove i nabavku namještaja za prostorije opšte službe. Važno je reći da smo gotovo devedeset pet odsto novca obezbijedili iz sopstvenih sredstava, dok su ostatak donacije“ – rekao je dr Kumburović navodeći da radove izvodi, na tenderu izabran, najpovoljniji ponuđač – nikšićka firma „Žito mlin“. On je podsjetio da su ambulante izabranog ljekara, zbog izvođenja radova, izmještene na nedavno renovirani treći sprat – u prostorije internističke službe, medicine rada i oftalmologije.

„Naša namjera je da obezbijedimo kvalitetnije uslove za rad zaposlenih i za tretman i boravak pacijenata, pa vjerujem da će po završetku radova svi biti zadovoljni“ – navodi dr Kumburović za Radio Kotor.

Posljednjih godina u Dom zdravlja je, ističe, uloženo mnogo, a cifra od 920 hiljada eura govori o obimu posla i značaju investicija.

„Uvijek smo ulagali u investicije, opremu i adaptaciju prostora i kao što se može primijetiti – veliki je novac uložen. Po godinama je to išlo ovako – 2016. godine - 35 hiljada, naredne 2017. oko 148 hiljada, potom 2018. - 142 hiljade i ove 2019. godine do sada (ne računajući radove koji su u toku, a čija je vrijednost oko 120 hiljada eura) 235 hiljade eura. Takođe, kada govorim o krupnim investicijama, važno je podsjetiti na onu od 240 hiljada eura koja se odnosi na Projekat energetske efikasnosti zgrade Doma zdravlja, a koju je u potpunosti finansiralo Ministarstvo zdravlja“ – istakao je dr Kumburović.

On je podsjetio na već pomenute krupne investicije na kojima se radilo posljednjih godina.

„Adaptirali smo dječji dispanzer i na ovaj posao smo jako ponosni jer su reakcije i u gradu i u cijeloj zemlji na to kako izgledaju prostorije izabranog ljekara za djecu- zaista sjajne. Najvažnije je, naravno, da smo ispunili cilj, a to je da je mališanima u ovim prostorijama ugodno. U maju smo rekonstruisali i uredili cijeli treći sprat (otvorena ambulanta medicine rada, oftalmološka, internistička i ambulanta za psihologa kao i prostor u kojem je smještena uprava ustanove odnosno menadžment) i pritom uložili i u opremu koja je prilično skupa, pa je i ova investicija jako značajna. Takođe smo nabavili dva nova lifta (jedan je nosivosti od 450 kilograma) i rekonstruisali teretni lift nosivosti od 1600 kilograma, po svim evropskim standradima i normama, a u vrijednosti od oko 40 hiljada eura. Nabavili smo i novi agregat koji je koštao 35 hiljada eura, dva nova, mala patronažna vozila i jedno sanitetsko auto u iznosu od oko 40 hiljada eura. Sve ovo što sam pobrojao su krupnije investicije odnosno aktivnosti, a naravno – uvijek tu bude i sitnijih intervencija i troškova. Mogu da kažem i da smo bili društveno odgovorni i da smo jedno sanitetsko vozilo poklonili Domu zdravlja Berane“ – podsjetio je dr Kumburović.

Podsjetimo, Dom zdravlja Kotor će dan ove zdravstvene ustanove obilježiti 12. januara.

Razgovor sa dr Igorom Kumburovićem koji je zabilježila Jelena Kljajević sa talasa Radio Kotora poslušajte od 10 sati.

 

Izvor i foto: cglocalinfo.me