Marković putuje u Vatikan

Premijer Duško Marković sjutra će  boraviti u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici gdje će razgovarati sa papom Franjom, najavljeno je iz Vlade.

Marković u Vatikan putuje na poziv državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina.

Iz Vlade je najavljeno da će Marković imati susret i sa sekretarom za odnose sa drugim državama monisnjorom Polom Galagerom. Planirana je i posjeta Istorijskom arhivu i susret sa direktorom Johanom Iksom.

Navodi se da je ova posjeta Markovića Vatikanu u funkciji daljeg jačanja odličnih političkih odnosa i nastavka dijaloga na najvišem nivou. "Temeljni ugovor između Crne Gore i Svete Stolice, potpisan juna 2011. godine predstavlja platformu za dalje produbljivanje i unapređivanje ukupnih međudržavnih odnosa.

Dvije strane pridaju veliki značaj njegovoj punoj implementaciji, čemu u prilog govori i redovno održavanje sjednica Mješovite komisije na kojima se razmatraju bilateralna i pitanja od interesa za katoličku zajednicu i Katoličku crkvu u Crnoj Gori", naglašeno je u Vladi.

Posjeta Svetoj Stolici će, kako poručuju iz Vlade, podstaći dinamiziranje saradnje dvije države u narednom periodu, i to posebno u dijelu snaženja političkog dijaloga.

Delegaciju Vlade Crne Gore tokom posjete Svetoj Stolici predvodiće premijer Duško Marković, a članovi delegacije biće Miodrag Vlahović, ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu, Dragoljub Bulatović, šef kabineta Predsjednika Vlade; Dragana Radulović, savjetnica Predsjednika Vlade za vanjsku i bezbjednosnu politiku i Mirjana Ivanović, savjetnica Predsjednika Vlade.

 

Izvor:AntenaM