U Siriji i Iraku ratovalo 23 crnogorskih građana

Od 2012. godine dvadeset troje punoljetnih građana Crne Gore otišlo je na ratišta u Siriji i Iraku, kazao je nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović.

Pejanović je na konferenciji pod nazivom “Kako etnonacionalizam vodi ka nasilnom ekstremizmu”, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju, poručio da je Crna Gora spremna za odgovor na pojavu radilkazacije i ekstremizma.

“Mediji u Crnoj Gori do sada nijesu napravili grešku poput nekih u drugim zemljama, koji su bili megafon terorizma”, poručio je Pejanović.Crna Gora trebalo bi što prije da usvoji novu strategiju za suzbijanje nasilnog ekstremizma, poručio je šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

“Sa zadovoljstvom primjećujem da Crna Gora planira formirati multidisciplinarnog tim koji doseže do lokalnih zajednica, što je od presudnog značaja za stvaranje preventivnih mjera”, poručio je Orav.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je da etnonacionalizam povećava agresivni potencijal čime doprinosi stvaranju plodnog tla za ekstremizam.

“Nacionalizam je put ka negiranju demokratije, ljudskih prava i sloboda”, kazao je Nuhodžić i dodao da svi zajedno treba da gradimo multikulturalnu zajednicu.

Dragan Koprivica iz CDT-a kazao je da je nacionalna platforma originalan, ali uspješan model saradnje različith aktera za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma koji vode ka terorizmu.

“Platforma počiva na principu demokratije i razumijevanja u društvu.

Svaki koncept koji izlazi iz okvira antifašizma može biti koban za ovako malu i složenu zajednicu”, kazao je Koprivica.On je naveo da je platforma o prevenciji uključila preko 600 ljudi.

 

Izvor:rtcg