VLADA SE BIRA NA IZBORIMA A NE NA LITIJAMA

Mitropolit Amfilohije izjavio je pred crnogorskim građanima i vjerujućim narodom u Tivtu da Vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Podsjećamo Mitropolita da se Vlada bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima.

A posebno da se nijedna Vlada nije bilrala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom! 

Ustavom je to zabranjeno, a djelovanje crkve odvojeno od države, pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stojati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka. 

Nijedan zakon pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar - ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života. 

Stoga još jednom podsjećamo i građane, i vjernike, i sveštenstvo - da upravo riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku. 

Na kraju, žalimo što i ovom izjavom Mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je crkva iznad Države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država. 

A za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova Vlada drži za svog legitimnog sagovornika. 

Dakle, ostajemo posvećeni dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumijevanja Zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora. 

Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija.

 

Saopštenje: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE