Koronavirus manje smrtonosan, ali zarazniji

Koronavirus nije smrtonosan kao drugi virusi, poput SARS-a i MERS-a, ali je zarazniji od njih, kazala je direktorica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

Kako je rekla, to su pokazali podaci koji su urađeni na osnovu analize potvrđenih slučajeva obolijevanja i umiranjaPrvi slučaj infekcije koronavirusom potvrđen je u srijedu u Hrvatskoj, dok u Italija raste broj oboljelih, ali i smrtnih slučajeva. U Crnoj Gori pod nadzorom su, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, 184 osobe.Brajović je za Pobjedu kazala da se, na osnovu posljednjih podataka, smrtnost u slučaju oboljelih od koronavirusa kreće od dva do četiri odsto, što je, kako dodaje, značajno niže od smrtnosti od SARS-a (9.5 odsto), MERS-a (35 odsto) ili ebole 2014. godine (50 odsto).

Ona ističe i da prema procjenama SZO-a svake godine, od komplikacija nastalih usljed obolijevanja od influence, odnosno sezonskog gripa, u svijetu umre do 650 hiljada osoba, što predstavlja smrtnost od 0.1 odsto na globalnom nivou.

"Ono što je takođe značajna razlika u odnosu na koronavirus jeste što je influenca dobro poznati virus, virus koji epidemiolozi jako dobro znaju i zahvaljujući tome kao naučna zajednica bili smo sposobni da ponudimo vakcinu, što svakako utiče na smrtnost“, rekla je Brajović.

 

Izvor: mina 

Tekst objavila: Sanida Kajević