Zajedno vjerujemo u slobodu i jednakost

Amerikanci i Crnogorci ujedinjeni su zajedničkim vjerovanjem u temeljne vrijednosti, među kojima sloboda i jednakost zauzimaju posebno mjesto, ocijenila je američka ambasadorka u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je u poruci povodom 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, istakla da je ova godina drugačija, jer nas je sve pogodila globalna pandemija koronavirusa.

"Ovdje u Crnoj Gori cijela zajednica Američke ambasade je veoma srećna što radimo zajedno na suočavanju sa problemima koje je izazvao koronavirus. Želimo da zahvalimo svima u Crnoj Gori koji su vrijedno radili na tome da zaštite naše zdravlje i bezbjednost", kaže Rajnke.

Dok Amerika nastavlja borbu protiv pandemije COVID-19, kako je rekla, njena zemlja se "takođe suočava sa bolnim društvenim pitanjima rasizma i socijalne nepravde".

"Iako Sjedinjene Države teže najvišim idealima, moramo biti iskreni prema sebi i svojoj zaostavštini - i moramo strijemiti ka boljem. Naša istorija svjedoči o stalnoj i neprekidnoj borbi za potpunu ravnopravnost svih ljudi. To je zavjet naše borbe za nezavisnost prije 244 godine i to je ono za šta se borimo i danas", kazala je Rajnke.

Izvor:rtcg