Crkva mora poštovati političke institucije CG

Savremene evropske demokratije temelje se na jasnom odvajanju političkog života i vjerskog prostora. Demokratska država mora garantovati slobodu vjeroispovijesti, dok vjerske institucije moraju poštovati političke institucije demokratske države ocijenio je u razgovoru za Pobjedu šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

Bilčik od crnogorskih vlasti na dan izbora očekuje pažljivo sprovođenje zdravstvenih protokola i poziva državne institucije i medije da ostanu profesionalni i politički neutralni i da svoje javne dužnosti izvršavaju na jednak način prema svim građanima. Bilčik ističe da održavanje izbora usred pandemije zahtijeva pažljivo planiranje i razmatranje zdravstvenih protokola. "To znači da biračka mjesta moraju biti spremna za izbore u trenutnim izuzetnim okolnostima i da i osoblje na biračkim mjestima i birači koji ostvaruju svoja prava uživaju punu moguću zdravstvenu zaštitu na dan izbora", kazao je Bilčik.

O tome da li može narušiti izborni legitimitet to što predstavnici PACE-a neće biti zaduženi za praćenje izbora u Crnoj Gori, kako je prvobitno najavljeno Bilčik podsjeća da Međunarodnu zajednicu predstavlja misija OSCE/ODIHR, koja je početkom avgusta u Crnu Goru rasporedila misiju za posmatranje izbora. "Vodi ga bivši poslanik Tamas Meszerics, a sastoji se od stručnog štaba i dugoročnih posmatrača. U trenutnim okolnostima povezanim sa širenjem pandemije kovid-19, međunarodna zajednica je dobro zastupljena. Izvještaj misije OEBS/ODIHR-a pomno će pratiti Evropski parlament kao i druge evropske institucije", kazao je.

Izvor:RTCG