Stečaj MA uticao bi na crnogorski turizam

Crnogorski aerodromi su i te kako konkurentni regionu i mogu se širiti nezavisno i sa sopstvenim snagama, ocijenio je u intervjuu za Vikend novine vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

On ističe da Crna Gora nipošto ne bi trebalo da se upušta u avanturu uvođenja stečaja u Montenegro Airlines, jer bi to imalo dugosežne i nesagledive posljedice po turizam Crne Gore.

Govoreći o koncesiji za crnogorske aerodrome, on kaže da je to "vrlo loša varijanta".

"Primjeri u regionu, ali i širom svijeta pokazuju da je koncesija loše rješenje i da lokalna zajednica od nje ima bitno manje benefita. Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) je sama elaborirala da je davanje aerodroma pod koncesiju štetno i loše", rekao je Šćuric.

Crnogorski aerodromi se, kaže on, mogu širiti nezavisno i sa saopstvenim snagama.

"I to bitno bolje, brže, efikasnije i po državu sa više koristi nego preko koncesionara. O Covidu-19 i benefitu sopstvenog aerodroma i nacionalne kompanije u ovoj globalnoj krizi da i ne govorim", kaže on.

Covid-19 je još više, kaže on, pokazao važnost nacionalnih prevoznika.

"I to ne samo radi repatrijacijskih letova i prevoza važnih tereta i proizvoda za borbu protiv pandemije, nego još više nakon 'lockdowna'. U Zagrebu Croatia je jedina vršila promet kada su svi ostali aerodromi bili zatvoreni, nakon lockdowna imala je preko 70 odsto prometa u Zagrebu. Air Serbia je imala preko 65 odsto prometa u Beogradu. S druge strane, Ljubljana je ima tek četiri dnevna leta, a povezana je sa manje od dva dnevna leta sa Frankfurtom, te sa manje od jednog dnevnog leta sa Parizom i Beogradom. Slovenija je saobraćajno izolovana, slovenski putnici putuju iz Zagreba, Graca, Trsta, Venecije, Beča, Budimpešte", rekao je on…

Podsjeća da Crna Gora doslovce živi od turizma, pa bi, kako je rekao, stečaj Montenegro Airlinesa imao dugosežne i nesagledive posljedice po turizam Crne Gore.

Na pitanje da li bi privatizacija Montenegro Airlinesa bila jedno od rješenja kako bi se izbjegla sudbina koju je doživio Adria Airways, on kaže:

"Moguće da jeste, ali privatizacije bez ozbiljnog prethodnog restrukturiranja i investiranja znatnih sredstava ne bi bilo. No, danas, ali i u idućih pet i više godina prodaja nije realna zbog Covida-19".

Izvor:rtcg