Održana XVII Crnogorska konferencija o kontroli pušenja, u fokusu pažnje mladi

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore i Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore organizovalo je XVII Crnogorsku konferenciju o kontroli pušenja pod nazivom „Mladi kao ciljna grupa duvanske industrije”.

Konferenciju  je otvorio dr Saša Radović, direktor Instituta za bolesti djece KCCG u Podgorici, a o zastupljenosti pušenja među mladima u Crnoj Gori predavanje je održala dr Tanja Drinčić Nenezić, sa Klinike za bolesti srca KCCG. Njen kolega sa iste klinike, dr Dimitrije Rovčanin, govorio je na temu „Uticaj duvanskih kompanija na mlade i zakonska regulativa u Crnoj Gori”, dok je dr Ivan Krgović, specijalista dječje i adolescentne psihijatrije sa Instituta za bolesti djece KCCG, održao predavanje  o nikotinskoj zavisnosti kod djece i mladih.

Inače, novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u Crnoj Gori stupio je na snagu 14. avgusta prošle godine, dok je prethodni  zakon iz ove oblasti bio star 16 godina, i nekoliko puta je bio dopunjavan i mijenjan, podsjećaju  iz Crnogorsko društvo za borbu protiv raka.

 

Izvor i foto: Crnogorsko društvo za borbu protiv raka

Tekst objavila: Sanida Kajević