Ublažene mjere u četiri opštine

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) od ponedjeljka će ublažiti mjere u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Rožajama, a pooštriti u Ulcinju, Pljevljima i na Žabljaku.

Institut za javno zdravlje (IJZ) objavio je listu kumulativne incidencije koronavirusa za period od 26. septembra do 9. oktobra na osnovu koje se od ponedjeljka primjenjuju nove mjere NKT-a.

Iz Vlade su kazali da je u Nikšiću i Pljevljima ukinuta zabrana izlaska poslije 22 sata, dok ugostiteljski objekti (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela, ostaju zatvoreni, i ostaje na snazi zabrana okupljanja u objektima stanovanja.

“U Beranama, Rožajama, Andrijevici, Ulcinju i na Žabljaku ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, a za stolom mogu da sjede najviše dvije osobe. Takođe, obaveza je striktno poštovanje razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada osobe sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima”, navodi se u saopštenju.

Navodi se da je IJZ predložio uvođenje metodologije na kojoj će se po automatizmu a u zavisnosti od četrnaestodnevnih opštinskih stopa incidencije zasnivati dalje postupanje i implementacija restriktivnih mjera.

“Sve navedene protivepidemijske mjere se moraju sprovoditi najmanje 14 dana od započinjanja implementacije”, naveli su iz Vlade.

Navodi se da se u lokalnim samoupravama, u kojima je četrnaestodnevna stopa kumulativne incidencije (KI) manja od 400 na 100 hiljada stanovnika nastavlja striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja.

Iz Vlade su kazali da se u opštinama gdje je stopa između 400 i 799, uz važeće mjere, ograničava rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte) budu najviše dvije osobe.

“Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada osobe sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se u opštinama gdje je stopa zmeđu 800 i 1.199 uz važeće mjere zabranjuje rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ.

“Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja osobama koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se u opštinama gdje je stopa veća od 1,2 hiljade uz važeće mjere zabranjuje izlazak iz objekta stanovanja od 22 do 5 sati.

“Od zabrane su izuzeta djeca sa poremećajima iz autističnog spektra, osobe koje koriste invalidska kolica, u pratnji jedne osobe, najviše 60 minuta dnevno, osobe koje obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama”, navodi se u saopštenju.

Od zabrane su izuzeti i zaposleni kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, osobe koje pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana.

“Zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući osobe koje gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima, što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac”, pojasnili su iz Vlade.

Od zabrane su izuzete i osobe koje njeguju osobe koje usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobne da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor, kao i osobe koje izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno.

“Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ”, kazali su iz Vlade, navodeći da se zabranjuju posjete po kućama osobama koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Navodi se da stope incidencije i listu opština utvrđuje IJZ, na osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-o dnevnom periodu prije objavljivanja spiska.

“Spisak se objavljuje subotom prije podne i sadrži sve slučajeve koji su otkriveni zaključno sa danom koji prethodi objavljivanju”, kazali su iz Vlade.

Dodaje se da primjena mjera započinje po automatizmu, zavisno od utvrđene opštinske stope incidencije, i to trećeg dana od objavljivanja spiska, odnosno u ponedeljak u ponoć.

Iz Vlade su kazali da se odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi nakon 14 dana implementacije mjera i to u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se pooštravanje mjera vrši po automatizmu na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa.

“Dakle, u svim opštinama u kojima dođe do pogoršanja epidemiološke situacije na način da vrijednosti incidencije imaju više vrednosti od graničnih za neku od navedenih kategorija - sa implementacijom restriktivnijih mjera započinje se po automatizmu u ponedeljak odmah nakon objavljivanja spiska”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su najnepovoljniji trendovi kretanja obolijevanja u opštinama Žabljak, Pljevlja, Ulcinj, Podgorica, Budva i Danilovgrad.

“Te je za očekivati da se i u ovim opštinama tokom sledećeg vikenda započne sa primjenom restriktivnijih mjera pod uslovom da se trenutni nivo obolijevanja ne smanji i bolest ne stavi pod kontrolu”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:mina

Foto: twitter Vlada CG