Najvjerovatnije imamo više oporavljenih nego što prikazujemo

Najvjerovatnije imamo više oporavljenih nego što prikazujemo, saopštio je direktor Insituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

 "To je zato što je prošlo mnogo više dana nego što je potrebno za oporavak, ali i zbog toga što su nam epidemiolozi toliko zauzeti sa obavještavanjem pozitivnih i kontrolom njihovih konatakata pan ne stižu da nam pošalju poatke o svim oporavljenim", pojasnio je Mugoša.

Ponovio je da je poštovanje mjera jedini način da suzbijemo epidemiju.

Ubrzo brzi testovi

Nova strategija će biti sjutra poslata Ministarstvu zdravlja i nadam se usvojeno. Novom strategijom uvode se brzi testovi.

"Oni će se raditi u Kovid ambulantama, da bi brže izlazili rezultati i pacijenti manje čekali. Lakša će biti i dostupnost testova. Predloženo je da se uključe i druge zdravstvene ustanove, orije svega mislim na privatni sektor u dogovoru sa Fondom zdravstva", kazao je Mugoša.

Istakao je još uvijek kontrolišemo epidemiju i da naš zdravstveni sistem odgovara izazovu koji su očekivali.

I dalje je velika lokalna transmisija

Mugoša je poručio da je sitacija u Crnoj Gori ozbilja, te da je i dalje velika lokalna transmisija.

Ponovio je da je poštovanje mjera jedini način da suzbijemo epidemiju - nošenje maske, držanje distance, higijena ruku i prostora.

"Činjenica je još uvijek kontrolišemo epidemiju i da naš zdravstveni sistem odgovara izazovu koji smo očekivali", dodao je direktor IJZ.

Zaraženo 96 zdravstvenih radnika

Šef Kriznog štaba Nermin  Abdić je saopštio da je '96 zdravstvenih ranika pozitivno na korona virus, kao sedam nemedicinskih radnika.

"O broju zdravstvenih radnika u samoizolaciji imaćemo podatke do kraja dana, najdalje sjutra. Njihovo stanje je dobro i to je ohrabrenje. Na osnovu podataka koje sam imao jutros u razgovoru sa direktorima kovid centara, može se vrlo brzo očekivati da jedan broj zdravstvenih radnika sa negativnim kovid testom bude na raspolaganju "matičnoj kući", naveo je Abdić.

Abdić je saopštio da je u Kliničkom centru hospitalizovano 58 pacijenata, a da je 14 životno ugroženih.

"U Baru je hospitalizovan 61 pacijent, Beranama 28, Nikšiću 84, Brezoviku 26, Pljevljima 22, Bijelom Polju 29, u Kodri šest - tri porodilje i tri trudnice. Ukupno na mehaničkoj ventilaciji je 26 na neinvazivnoj i sedam na respiratoru na teritoriji cijele Crne Gore'', kazao je Abdić.

Izvor:rtcg