Rasprava o Vladi odgođena za 2. decembar

Sjednica na kojoj će se raspravljati o izboru nove Vlada Crne Gore odgođena je za 2. decembar, saopštio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. Sjednica na kojoj će biti razmatrane izmjene Poslovnika, kako je ranije i dogovoreno, biće održana 23. novembra.

Bečić je naveo da je datum održavanja dvije naredne sjednice dogovoren juče konsenzusom svih šefova poslaničkih klubova vlasti i opozicije, kao i da je 2016. Skupština Crne Gore u periodu od 24. do 29. novembra birala predsjednika Skupštine i 41. Vladu.

"Želeći da izbjegnem zloupotrebe, podjele, neslaganja, skretanje pažnje sa gorućih tema i izbora nove Vlade, spreman da na svakom koraku dajem doprinos pomirenju, koheziji i pogledu u budućnost, uz uvažavanje zahtjeva i stavova opozicije, nakon današnjih konsultacija i dogovora sa šefovima svih poslaničkih klubova, dogovoreno je da se sjednica povodom donošenja Odluke o dopuni Poslovnika sa ciljem omogućavanja funkcionisanja Skupštine u uslovima epidemije kovid 19, održi 23.11.2020, a sjednica povodom izbora nove Vlade 02.12.2020", napisao je Bečić na Twiteru.

Podsjetimo ranije danas odgađanje sjednice zatražili su DPS i SDP.

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore odlučeno je da se 24. novembra održi sjednica crnogorskog parlamenta na kojoj će mandatar Zdravko Krivokapić predstaviti program i personalni sastav nove vlade.

Dio javnosti ocijenio je da datum održavanja sjednice treba promijeniti jer se podudara sa 102. godišnjicom Podgoričke skupštine.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić ranije je saopštio  da se zlonamjerno tumači datum izbora nove Vlade. On je naveo da je predsjednik Skupštine Crne Gore u 26. sazivu, Ivan Brajović izabran je upravo 24. novembra 2016.godine, dok je Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Duškom Markovićem izabrana je 28. novembra.

Izvor: Rtcg