Svaka osma odrasla osoba u CG dijabetičar

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori ima više od 50.000 osoba oboljelih od dijabetesa, ili svaka osma odrasla osoba u Crnoj Gori boluje od ove hronične bolesti.

Kako ističu u IJZ, a povodom 14. novembra Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, procjene pokazuju da svakoj trećoj oboljeloj osobi bolest nije otkrivena - one se ili osećaju zdravo ili imaju neku komplikaciju šećerne bolesti.

Kod više od 30.000 odraslih osoba dijabetes je otkriven.Šećerna bolest je, naglašavaju u saopštenju, najzastupljeniji i najznačajniji poremećaj metabolizma na planeti, a njeno praćenje kod nas se odvija kroz Registar šećerne bolesti, koji implementira i razvija Institut za javno zdravlje u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

"Registar šećerne bolesti prikuplja podatke na osnovu prijava izabranih doktora, endokrinologa i ljekara svih nivoa zdravstvene zaštite, tako da je preko 29.000 oboljelih, u periodu 1959-2020. godine, prijavljeno u Registar.Prikupljeni podaci nam daju sliku o karakteristikama oboljelih osoba u trenutku postavljanja dijagnoze oboljenja, pa na osnovu nje zaključujemo da dijabetes daleko najviše pogađa odraslo stanovništvo u Crnoj Gori. Od ukupnog broja oboljelih, odrasli čine preko 98%. Najzastupljeniji tip dijabetesa je tip 2 koji ima između 92-93% oboljelih odraslih osoba", navodi se u saopštenju.

Izvor:Rtcg