Više faktora uticaće na distribuciju vakcine

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da će više faktora uticati na dinamiku proizvodnje, distribucije i administriranja vakcine protiv virusa korona.

Kad je u pitanju Crna Gora, kaže Brajović, naša zemlja je pristupila programu Kovaks fasiliti, što znači da je sačinjen ugovor o nabavci."Očekuje se da kad budu odobrene vakcine koje su sastavni dio sporazuma, one budu jednako distribuirane kroz taj aranžman", rekla je Brajović u Jutarnjem programu TVCG.U ovom trenutku, kazala je, u svijetu je 200 kandidata vakcina, od čega ih je 60 u fazi kliničkog ispitivanja u humanoj populaciji, dok ih je 11 u krajnjoj, trećoj fazi kliničkih ispitivanja."Tu se sada isprofilisalo nekoliko vakcine kod kojih je okončana treća faza, i objavljeni su konačni ili preliminarni rezultati ispitivanja. Za Fajzerovu vakcinu su objavljeni konačni rezultati koji su ohrabrujući i njena efikasnost je 95 procenata i važno je da je ta efikasnost stabilna, bez obzira na životnu dob", rekla je Braković.

Biće, kaže ona, potrebne dvije doze, a njena cijena je 19,5 dolara: "Ona će bez sumnje biti zahtjevnija u logističkom smislu zbog dubokog zamrzavanja".I kod vakcine proizvođača "Moderna", efikasnost je, kaže ona, 94,5 posto, ali su u slučaju te vakcine u pitanju preliminarni rezultati: "Njena cijena je nešto veća, od 25 do 37 dolara. Uslovi skladištenja su isto zahtjevni".Što se tiče ruska vakcine, kaže Brajović, čuvanje je jednostavnije, a cijene su oko deset dolara.Međutim, napominje, da su ovo sve informacije koje su objavili svjetski mediji, dok SZO očekuje od svih kompanija zvanične informacije i rezultate rigoroznih kliničkih ispitivanja, kako bi se pokrenuo proces prekvalifikacije. "Razvijanje i pronalazak vakcine je prvi korak, ali slijede drugi zahtjevni zadaci, a to su proizvodnja, distribucija i administriranje. Ograničeni su proizvođački kapaciteti, za neke vakcine postoje izazovi što se tiče logistike (duboko zamrzanje), postoje još finansijske razlike i sve će to uticati na dinamiku proizvodnje, distribucije i administriranja", istakla je Brajović.

iZVOR:RTCG