Bez posla ostalo 27 odsto radnika

Oko 27 odsto radnika u ugostiteljstvu ostalo je bez posla protekle godine zbog korona krize, kazao je predsjednik Udruženja ugostitelja Nikola Buzdovan.

Prema njegovim riječima, Vladini paketi pomoći nijesu dovoljni za opstanak.

“Po anketi koju smo sproveli na 1.500 osoba, 45 odsto radnika nije primilo nikakvu subvenciju ove godine, što znači da je uslov za dobijanje subvencija neadekvatan”, ocijenio je Buzdovan.

Nova Vlada usvojila je početkom godine četvrti paket pomoći privredi vrijedan 163 miliona eura.

Zaposlenima u turizmu i ugostiteljstvu od januara do kraja marta dodijeljena je podrška kroz subvencionisanje 100 posto minimalne bruto zarade, dok je kroz prošle pakete ta pomoć iznosila 70 odsto.

Omogućena su i odlaganja i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak koji je nastao u drugoj polovini prošle godine. Vlada je odlučila i da smanji cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu i odloži obavezu naplate po tom osnovu, kao i da skrati rok povraćaja PDV-a.Buzdovan je naveo da su Elektroprivreda (EPCG), Investiciono-razvojni fond (IRF) i Poreska uprava počeli da blokiraju ugostitelje.“Predložili smo da se što prije napravi radno tijelo u kojem bi bili predstavnici ministarstava ekonomije, finansija, Instituta za javno zdravlje, kao i hotelijera, ugostitelja, turističkih agencija. Cilj je kreiranje poslovnog ambijenta za preživljavanje”, istakao je Buzdovan.

Izvor: Rtcg