Faliće 11 miliona eura za zdravstvo

Vršilac dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Dragoslav Šćekić kazao je za Dan da je Ministarstvo finansija donijelo odluku da budžet za zdravstvo u ovoj godini bude 301.000.000 eura.

Šćekić je objasnio da je Fond sačinio nacrt budžeta za ovu godinu u iznosu 313,41 milion, dok po predlogu Ministarstva finansija on iznosi 301,94 miliona eura. To je za 11,47 miliona eura ili 3.66 odsto niže od iznosa u nacrtu.Inače, predlog budžeta resora finansija je za oko 20.000.000 eura veći u odnosu na početni budžet koji je opredijeljen za zdravstveni sistem u 2020. godini.

“U periodu privremenog finansiranja za prethodna tri mjeseca 2021. godine za budžet Fonda opredijeljena su sredstva u iznosu 70,68 miliona eura, dok je predlogom Zakona o budžetu za 2021. god. planiran iznos od 301,94 miliona eura. Uz potpuno razumijevanje trenutne ekonomske situacije, očekujemo da će Ministarstvo finansija u narednom periodu naći mogućnosti i obezbijediti nedostajuća sredstva”, kazao je Šćekić.

Kako je dodao, smanjenje sredstava u odnosu na nacrt budžeta Fonda evidentirano je na najvećim budžetskim stavkama, koje čine okosnicu budžeta Fonda.“To se prije svega odnosi na izdatke za zarade zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, ljekove i medicinska sredstva, liječenje van javnog zdravstvenog sistema i izdatke za nabavku nove medicinske opreme, kao i na drugim budžetskim pozicijama, koje su od značaja za tekuće poslovanje (materijalni troškovi JZU). Očekujemo da će kontrole poslovanja, koje je pokrenulo Ministarstvo zdravlja u javnim zdravstvenim ustanovama dati presjek stanja u organizacionom i finansijskom pogledu i rezultirati otklanjanjem svih nedostataka”, ističe Šćekić.

Izvor: Rtcg