Crna Gora neraskidivi dio Evrope

Zapadni Balkan je izuzetno važan za evropski kontinent, a Crna Gora i region su njegov neraskidivi dio, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa predsjednicom Grupe prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan Martom de Sidrak.

“U istom duhu, potrebno je raditi na promjeni narativa i percepcije regiona Zapadnog Balkana u državama članicama Evropske unije (EU), odnosno na jačanju međusobnog dijaloga EU i njenog odnosa sa Crnom Gorom i ostalim zemljama regiona”, saopšteno je na sastanku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, istaknuto je da Crna Gora visoko cijeni podršku koju Francuska, kao jedna od najuticajnijih članica EU pruža Crnoj Gori.

Radulović je, tokom prvog dana radne posjete Parizu, zahvalio Sidrak na ličnom zalaganju za značajniju francusku podršku procesu pridruživanja država Zapadnog Balkana EU.

On je kazao da je Crna Gora u dobroj vjeri prihvatila novu metodologiju EU čiji je Francuska glavni zagovornik i da je čvrsto opredijeljena da sprovede sve neophodne reforme kako bi ostvarila svoj strateški cilj – članstvo u Uniji.

Radulović je rekao da Crna Gora posvećeno radi na ispunjavanju obaveza iz evropske agende uprkos izazovnoj političkoj, ekonomskoj i zdravstvenoj situaciji.Na sastanku je, kako je saopšteno, apostrofiran i značaj snaženja međuparlamentarnog dijaloga Crne Gore i Francuske.

Izvor:Mina