Spajić traži produžetak grejs perioda i roka otplate

Ministar finansija Milojko Spajić je u pismu ranije upućenom kineskoj Eksim banci, tražio produženje perioda raspoloživosti kreditnih sredstava, grejs perioda i roka otplate za tri godine. Pismo je napisano nakon što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u Evropskom parlamentu tražio pomoć kako bi Crnu Goru oslobodio dominacije Kine i Rusije.

Iz Rusije su, za sada, odgovorili stopiranjem svih turističkih letova prema Crnoj Gori, a kineska banka je, za početak, pristala na prvi zahtjev i prolongirala rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve dionice auto-puta, koji je isticao 14. aprila.Spajić je tada kazao da nam je taj potez uštedio 128 miliona eura.Iz tona pisma je teško odrediti da li Spajić ne zna kako se pišu poslovna pisma, ili mu je pretežak ovaj zadatak nakon Abazovićevog nastupa u Evropskom parlamentu.

Kako bilo, ali osim „Poštovani”, tri zahtjeva, u „iščekivanju Vašeg što skorijeg odgovora” i „sa izrazima poštovanja” u podužem pismu nema više nijedne Spajićeve riječi.Komplet pismo su citati iz kreditnog ugovora Vlade i Eksim banke, objavljeni u Službenom listu br. 54/14, koje je Spajić smatrao pogodnim za izražavanje svoje potrebe da mu se olakšice produže za još tri godine. Čak i kad pokušava da prepadne državnu kinesku banku mogućnošću da državna kineska CRBC završi na arbitraži u Cirihu, Spajić koristi ugovorne klauzule za kredit od 944 miliona dolara, koji se povlači u periodu od šest godina.

Navodi se da su preferencijalni kreditni uslovi koje je kineski premijer najavio za zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope bili jedan od ključnih faktora zbog kojih je Vlada ponudu kineskih kompanija CCCC i CRBC na sjednici od 4. jula 2013. godine za izgradnju prioritetne dionice ocijenila kao prvorangiranu.Podsjeća se kad je Eksim banci proslijeđen kreditni ugovor, kao i da je ugovor sa izvođačem radova potpisan (26. februar 2014. godine), a kojim je kao rok realizacije bio definisan period od 48 mjeseci (11. maj 2019. godine), koji je već jednom produžen za 508 dana, tj. do 30. septembra 2020. godine i u kome takođe projekat nije završen (niti je po ovom osnovu do sada produžavan period raspoloživosti i grejs period).

Izvor: Rtcg