Procesuirati odgovorne za napade na ministarke

Žene u Vladi Crne Gore saopštile su da očekuju procesuiranje lica odgovornih za sve napade na ministarke i ostale žene. One su u zajedničkom saopštenju kazali da vjeruju da su nedavni događaji u uzročno-posljedičnoj vezi sa moralnim urušavanjem društva u cjelini u kojem žene nijesu ravnopravne i poštovane, a napadi na njih postaju svakodnevni.

“Mi, žene u Vladi Crne Gore, kao i cjelokupna javnost, imale smo priliku da, ne samo ovih dana, nego i u dužem prethodnom periodu, svjedočimo čestim napadima na ministarke Vesnu Bratić, Jelenu Borovinić Bojović, kao i na druge žene u Vladi. Ministarka Bratić najčešća je meta napada raznih vrsta, a od kad je stupila na javnu funkciju neprekidno trpi teret apsolutno neprihvatljivih i sramnih objava na društvenim mrežama.

Mi ne želimo i ne smijemo da ćutimo na ovakve sramne događaje”, navodi se usaopštenju.

Kazale su da se saosjećaju sa ministarkama i svim napadnutim ženama i imaju potrebu da im pruže podršku.“Svaki napad na ministarke ili bilo koju ženu u Vladi ili pak  državi, napad je na svaku od nas. Kao građanke Crne Gore tužne smo što naša javna sfera poznaje ovakve oblike ponašanja, a kao pripadnice javne administracije osjećamo dužnost i obavezu da se protiv njih borimo i da im stanemo na kraj”, navodi se u saopštenju.

Skreću pažnju nadležnim organima da situaciju shvate krajnje ozbiljno, jer je, kako smatraju, sve odavno prešlo granice zakonski prihvatljivog ponašanja.

“Vjerujemo da dosadašnji napadi stoje u uzročno-posljedičnoj vezi sa moralnim urušavanjem društva u cjelini u kojem žene nijesu ravnopravne i poštovane, a napadi na njih postaju svakodnevni. Na svima nama je da takve stvari u društvu mijenjamo”, navodi se u saopštenju.

Izvor: rtcg