Temeljni ugovor biće poznat javnosti kada bude usaglašen

Sadržaj Temeljnog ugovora države sa Srpskom pravoslavnim crkvom (SPC) biće poznat javnosti kada bude usaglašen, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je to kazao u Skupštini gdje je danas odgovarao na pitanja šefova poslaničkih klubova.

On je rekao da informacije koje se čuju u medijima nijesu tačne i da Temeljni ugovor još nije usaglašen.

„Onoga trenutka kada, kao i svaki drugi ugovor, bude usaglašen između dvije strane javnost će biti upoznata. Svaki detalj ćete imati", poručio je Krivokapić.

Na pitanje potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića da li zbog ekspertskog stava ministra pravde Vladimira Leposavića, povodom poznatih dešavanja na prostoru Srebrenice, parlamentarna većina može računati na zajednički rad u Vladi, Krivokapić je rekao da u slučaju iznošenja ličnog stava po pitanju koje je najosjetljivije i dijeli čitavu javnost, mora postojati odgovoran odnos.

Krivokapić je kazao da se ne slaže da se u slučaju iznošenja stavova Leposavića, o tome da li se u Srebrenici desio genocid, radilo o ekspertskim stavovima.

Kako je dodao, uporno postavljanje pitanja o Srebrenici ima veze samo sa manipulacijom i željom da neko upada u namjerno postavljene zamke.

„A u pozadini ostaju želje opozicije da se sadašnjoj vlasti, kojoj se ne može spočitati ništa što je uradila prethodna vlast pa ni Srebrenica, može naći nešto za šta bi se opozicija uhvatila kako bi izbjegla odgovore o svojoj neodgovornosti, kriminalu i korupciji svog nekadašnjeg rada”, rekao je Krivokapić.

On je ponovio da u odgovoru Leposavića da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi, ministar nije iznio ekspretski stav, već na koji, kako je rekao, nema pravo.

„Ovo prije svega jer kao ministar dobro zna da nema pravo da osporava ili smatra da nije utvrđeno nešto što je pravosnažnim presudama međunarodnih sudova presuđeno kao genocid, a što je takođe potvrđeno Deklaracijom o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, koju je crnogorska Skupština usvojila 2009. godine, koju, kao ministar mora poštovati“, navodi se u pisanom odgovoru Krivokapića.

Bulajić, koji nije bio zadovoljan odgovorom premijera, rekao je da koalicija Za budućnost Crne Gore dijeli stav Leposavića i da će aktuelna Vlada ostati upamćena po onome što je taj ministar uradio.

„Njegov rad u Vladi obilježen je radom na Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i Temeljnom ugovoru sa SPC. Jednog dana kad ne bude ove Vlade, ona će se pamtiti upravo po tome, ni po čemu drugom”, istakao je Bulajić.

On je kazao da Krivokapić, koji je nezadovoljan radom Leposavića, treba da se zapita da li su partije koje su ga postavile na mjesto premijera i narod, zadovoljni njegovim radom.

Krivokapić je kazao da parlamentarna većina ima apsolutno pravo da pokrene pitanje povjerenja Vladi.

„Mislim da je to najpošteniji odnos da kažete šta je to ova Vlada uradila“, rekao je Krivokapić, dodajući da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti predložila Vlada, a da je Leposavić bio zadužen za rad na njemu i da je imao jasna uputstva.

 

Izvor:mina