Usmjerimo pažnju na očuvanje radnih mjesta

Unija slobodnih sindikata Crne Gore u proglasu povodom Međunarodnog praznika rada poželjela je da dobijemo borbu sa nevidljivim neprijateljem i što prije pažnju sa dnevno političkih previranja usmjerimo na očuvanje radnih mjesta, ekonomsku stabilnost i dostizanje socijalne pravde.

Oni su napomenuli da su i ove, kao i prošle godine, aktivisti i članovi Unije slobodnih sindikata Crne Gore prinuđeni da Međunarodni praznik rada obilježe bez tradicionalne prvomajske protestne šetnje, poštujući mjere za sprečavanje širenja koronavirusa i štiteći na taj način prvenstveno one svoje kolege koji su od marta 2020. godine, na prvoj liniji odbrane od ove pošasti.

“Podsjetimo se da ovaj praznik obilježavamo u znak sjećanja na borbu radnika za bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme. Podsjetimo se da se ta borba vodila davne 1885. godine i da su radnici, uz ogromne žrtve, izvojevali pobjedu u toj borbi. Danas, ali i godinama unazad, ova borba se i dalje vodi, samo su akteri umjesto robovlasnika – neoliberalisti, a umjesto radnika spremnih da podnesu žrtvu – preplašeni i osiromašeni radnici dovedeni u situaciju da trpe i ćute zarad očuvanja kakvog-takvog radnog mjesta”, navodi se u proglasu USCG.

Podsjećaju i na to da su upravo sindikati, odnosno radnici, prinoseći sopstvenu žrtvu, zaslužni za brojna prava koja danas uživamo.

“Ne zaboravimo da se danas u Crnoj Gori suočavamo sa antisindikalnom diskriminacijom i šikaniranjem većine sindikalnih aktivista koji svoj rad obavljaju na valjan i častan način na koje anomalije institucije sistema ostaju nijeme, a ostali radnici obeshrabreni da se sindikalno organizuju i organizovano bore za dostojanstven rad i život”, upozoravaju iz USCG.

Podsjećaju da je pravo na sindikalno organizovanje osnovno ljudsko pravo, garantovano Ustavom, zakonom i međunarodnim pravnim aktima.

“Ne dozvolimo dalje urušavanje osnovnih ljudskih prava, kakva su pravo na dostojanstven rad, na zdrave uslove rada, na sindikalno organizovanje”, poručili su iz Unije.

Oni su povodom, Prvog maja poželjeli da  što prije pažnju sa dnevno političkih previranja usmjerimo na očuvanje radnih mjesta, ekonomsku stabilnost i dostizanje socijalne pravde.

“Neka nas ovaj 1. maj opomene da možemo više, snažnije, odlučnije i bolje! Neka ovaj 1. maj bude podsjetnik donosiocima odluka da su dužni da u centar svih politika koje kreiraju pojedinca stave pojedinca-građanina; neka im bude podsjetnik da čuvaju životnu sredinu i domaćinski raspolažu resursima; neka bude podsjetnik da stvaraju ambijent za bolje životne i radne uslove kako bi naši građani ostali u našoj zemlji”, zaključeno je u proglasu USCG.

Izvor: Rtcg