Nastavak saradnje sa medicinskim ustanovama u Sloveniji

Crna Gora i Slovenija intenziviraće saradnju u oblasti zdravstva, implementacijom srodnih zdravstvenih servisa i savremenih medicinskih protokola, poručeno je sa sastanka u Ljubljani ministara zdravlja Kenana Hrapovića i Milojke Kolar Celarc.

Na sastanku u Ministarstvu zdravlja Slovenije razmijenjena su iskustva o izazovima sa kojima se suočavaju dvije zemlje u sprovođenju kontinuiranih reformi koje su nužne u svakom zdravstvenom sistemu i njihovim rezultatima i benefitima za pacijente.

Hrapović i Kolar naglasili su značaj unaprjeđenja saradnje projektom telemedicine između referentnih medicinskih centara, prvenstveno Kliničkog centra Crne Gore i Onkološkog instituta u Ljubljani, koji su, kao supervizori, već aktivno uključeni u realizaciju Programa ranog otkrivanja karcinoma dojke u Crnoj Gori.

Implementacijom telemedicine između pomenutih ustanova, značajno će se ubrzati dinamika sprovođenja aktivnosti u ovoj oblasti.

„Osim prednosti u direktnom liječenju pacijenata želimo omogućiti bolju saradnju među ljekarima i edukaciju, što će rezultirati boljom uslugom, odnosno većim kvalitetom cjelokupnog sistema zdravstvene zaštite“, istakao je Hrapović.

Izvor:mina