Cilj da se nađe nova dinamika ka pristupanju EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sinoć sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, i naglasio da su bilateralni odnosi dvije države uzorni, te da Crna Gora i dalje očekuje snažnu podršku Slovenije u daljem putu ka EU, kao što je do bilo i do sada.

Pahor je poručio da će Slovenija koja uskoro preuzima predsjedavanje EU, učiniti sve da sa partnerima u CG nađe novu dinamiku u procesu pristupanja.Kako je istakao Đukanović, sastanak je iniciran u susret nekim važnim događajima koji uskoro slijede, a prvi je samit Procesa Brdo-Brioni koji treba da se dogodi 17. maja u Sloveniji."Predsjednik Pahor je imao inicijativu da porazgovaramo oko nekih pitanja koji se tiču regionalne saradnje i koja se tiču evropske perspektive regiona Zapadnog Balkana, a koji bi možda mogli dobiti neku finalnu artikulaciju upravo u dokumentima sa sljedećeg samita. Drugi važan događaj je da Slovenija uskoro započinje svoje predsjedavanje EU i to je, rekao bih, dodatan motiv da porazgovaramo o nekim važnim aspektima evropske perspektive i Crne Gore i svih zemalja regiona, i da sugerišemo našim prijateljima iz Slovenije nešto što je naše viđenje tog procesa, nešto što su naši interesi u tom procesu, jer ne treba nikada zaboraviti na to da je Slovenija zemlja koja ima poseban senzibilitet prema regiji Zapadnog Balkana.

Tokom svih prethodnih godina jako je pomagala proces evropeizacije našeg regiona, i zahvaljujući snažnoj podršci iz Ljubljane ostvarili smo svoj prvi cilj – članstvo u NATO, i prešli veoma važnu dionicu na putu do članstva u EU. Logično, i dalje se oslanjamo na podršku Slovenije u procesu potpune evropeizacije ovog regiona i ostvarivanja članstva u EU", naglasio je Đukanović.Kako ističu u saopšštenju iz kabineta Predsjednika, i ovog puta sagovornici su imali veoma slične poglede u odnosu na pitanje perspektive ovog regiona, perspektive Evrope čiji Zapadni Balkan predstavlja neodvojiv dio i da spremni su da predano sarađuju na putu ostvarivanja te zajedničke vizije."Sastavni dio našeg razgovora su bili i bilateralni odnosi. Kao što sam kazao, ti odnosi su zaista veoma uzorni.

Treba kazati da ne samo da nema otvorenih pitanja nego možemo da govorimo ne samo o jednom vrlo kvalitetnom političkom dijalogu, nego o jednoj svestranoj, vrlo razuđenoj saradnji u svim oblastima uključujući i ekonomsku. Slovenija je jako dugo bila vodeći investitor u Crnoj Gori i danas je vrlo značajan investitor imajući u vidu ono što su perspektive ekonomskog razvoja Crne Gore, perspektiva daljeg novog investicionog ciklusa kada za njega dođe vrijeme nakon što se stabilizuje stanje poslije korone i kada globalna ekonomija opet normalno proradi. Imajući u vidu sve te resurse koje ovdje imamo, ubijeđen sam da će saradnja između Crne Gore i Slovenije na tom planu dobiti novi zamah i da ćemo svjedočiti upotpunjenoj saradnji na ekomomskom i na državnom planu", istakoa je Đukanović.

On je zahvalio predsjedniku Pahoru na ukupnoj pažnji koju posvećuje evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona i da izrazio nadu da će i na Brdu za nekoliko dana i kasnije tokom slovenačkog predsjedavanja EU imati vrlo intezivnu komunikaciju i da će ona biti u korist evropske perspektive Zapadnog Balkana i stabilnosti Evrope.Predsjednik Republike Slovenije, je kazao da je sa zadovoljstvom učestvovao u dvočasovnom razgovoru, da se u nekim stavovima razilaze, ali da je to karakteristično za dva dobra stara prijatelja koja izuzetno poznaju temu o kojoj raspravljaju, koja je toliko kompleksna i koja toliko priziva rješenja koja će biti u korist mira i stabilnosti, evropske perspektive i cijelog Zapadnog Balkana.

Izvor: rtcg