Sniziti cijene hljeba, goriva i ukinuti akcize na plastičnu ambalažu

Lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović kazao je danas na pres konferenciji da očekuje da svi poslanici daju podršku Predlogu izmjena i dopuna Zakona o PDV-u koji su Socijaldemokrate predale u skupštinsku proceduru, a koji predviđa oporezivanje hljeba sa nultom poreskom stopom, čime bi cijena hljeba bila snižena.

Osnovni razlog za taj Prijedlog je da je to jedini održiv način da dođe do smanjenja cijena hljeba, a da ne bude pogođena pekarska industrija”, rekao je Šehović na konferenciji za medije.

Šehović je rekao i da nova vlada nije stvorila pretpostavke da se primjenjuju usvojeni zakon koji daju mogućnost da se sniže cijene nekih namirnica i pozvao ih da to učine, usvajanjem podzakonskog akta.

Takođe, podsjetio je da je, nakon dugogodišnjeg insistiranja SD-a, tek konačno usvojen zakon o smanjenju akciza na gorivo, ali nedovoljno.

“Taman kada smo se ponadali da će Vlada maksimalno iskoristiti zakonsku mogućnost i smanjiti akcize do 50 odsto, ona je bez ikakvog obrazloženja snizila akcize za 40 odsto”, rekao je Šehović, dodavši: “Prošli su protokolarni susreti, medeni mjesec za ovu Vladu je završen. Očekujem da konačno počnu da rade i umjesto što se bave nebeskim temama, poručujemo im da počnu da se bave životnim”, poručio je Šehović.

Potpredsjednik Socijaldemokrata Boris Mugoša, saopštio je da su Socijaldemokrate u skupštinsku proceduru predale i dopune Zakona o akcizama, koje predviđaju ukidanje akciza na plastičnu ambalažu i to za domaće proizvodjače hrane i pića, kao i one koji se bave preradom i pakovanjem prehrambenih artikala, budući da ih to dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na uvoznike, jer proizvodi rast cijena samo proizvoda domaćih proizvodjača i kompanija i to za oko 10 posto.

“Očekujem da će se ovaj predlog naći na sljedećoj sjednici, kako bi se domaćim kompanijama omogućilo ravnopravno tržišno učešće”, poručio je Mugoša.

Mugoša je naglasio i da su Socijaldemokrate spremne na razgovore na ovu temu, kako bi ovaj akt bio usvojen konsenzusom.

“Očekujem da ćemo konsenzusom usvojiti zakonsko rješenje. Naravno, mi smo spremni da ga modifikujemo uz dogovor sa ostalim poslaničkim klubovima”, zaključio je Mugoša.

izvor:rtcg