Očekujem da će Švedska i Finska brzo postati dio NATO-a

Finska i Švedska prošle nedjelje zvanično su podnijele zahtjev za članstvo u NATO, koji treba da razmotri 30 zemalja članica te alijanse.

Turski predsjednik Režep Tajip Erdogan , izrazio je rezerve u odnosu na pridruživanje ove dvije zemlje NATO-u, dok predsjednik Hrvatske Zoran Milanović smatra da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO sve dok se ne promijeni izborni zakon BiH, tako da Hrvati biraju svoje predstavnike. Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović za Portal RTCG-a kazao je da očekuje da će  pored poteškoća na koje je prijem Švedske i Finske naišao, te zemlje u neko dogledno vrijeme postati članice NATO-a jer svi indikatori na globalnom planu idu u prilog tome.

"Međutim, sa druge strane imamo očigledno vrlo ozbiljnu prepreku koja je oličena u turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu i njegovom poimanju turskih interesa, partikularnih interesa koje je stavio u prvi plan a vezani su za više oblasti. Prva oblast je oblast zaštite ljudskih prava i podrške koju Švedska i Finska daju određenim političkim grupacijama unutar Turske i van nje", objašnjava Radulović.Prema njegovim riječima, radi se o frakcijama bliskim Kurdima, čiji su predstavnici utočište našli u Švedskoj i dijelom Finskoj."Te dvije zemlje finansijski potpomažu određene političke ali i vojne strukture manjina, prije svega kurdske manjine unutar i van Turske. To je ono što ne odgovara Erdoganu, koji na ove grupe gleda kao terorističke organizacije koje urušavaju stabilnost i interese Turske", kazao je Radulović.Osim toga, prema njegovim riječima, turski predsjednik insistiraće i na regulisanju svog prava izvoza oružja."To je možda još značajniji interes koji on želi da stavi na prvo mjesto, jer je trgovina oružjem jedna od značajnih stavki u usponu kada je u pitanju ekonomija Turske koja je u velikim prtobnblemima, a Erdogan vidi trgovinu i proizvodnju oružja kao jedan vid izlaza iz tih ekonomskih problema.

To je set interesa koje on želi da ostvari  širem globalnom, kako bilateralnom tako i multilateralnom planu, a iza toga je njegov najveći interes a to je da ponovo uspostavi dobre odnose sa Amerikom i eventualno možda oživi neke zajedničke projekte. I to najprije one vezane za prtoizvodnju oružja i problem proizvodnje F35 aviona", smatra Radulović.

Izvor: Rtcg