U aprilu naknadu primilo 111 bivših funkcionera

Nastavlja se višegodišnja praksa da funkcioneri po završetku obavljanja javne funkcije još godinu dobiju naknadu. Za tu svrhu Ministarstvo finansija je tokom 2020. i 2021. isplatilo četiri miliona eura, ali u taj obračun ne ulaze naknade koje taj resor ne isplaćuje. U aprilu je, kažu za TVCG, tu naknadu primilo 111 nekadašnjih javnih funkcionera.

Sada je traže brojni bivši ministri, ali i drugi funkcioneri bivše, 42. Vlade.Za TVCG je saopšteno iz Vlade da 31 nekadašnji službenik Vlade Zdravka Krivokapića prima naknadu koju javni funkcioneri mogu da dobiju po prestanku funkcije. Navodi se da je u pitanju 12 državnih sekretara u ministarstvima, što je polovina od ukupnog broja, uz jednog sekretara ministarstva od ukupno 12 i jednog direktor agencije.

"Šefica i zamjenica šefice kabineta predsjednika Vlade, 11 savjetnika predsjednika Vlade, dva generalna sekretara Vlade, zamjenik generalnog sekretara Vlade kao i zamjenica glavnog pregovarača", kazao je zamjenik generalnog sekretara Vlade Ilir Harasani.No, tu spisak nije konačan, uz nekadašnje ministre Jakova Milatovića, Mladena Bojanića, Olivere Injac, Jelene Borovinić Bojović i Ratka Mitrovića, zahtjevom za dobijanje naknade Skupštini su se obratili još Milojko Spajić, Aleksandar Stijović i Tamara Srzentić."Konstatujem da je Odbor sa osam glasova 'za' donio rješenje o pravu na naknadu po prestanku funkcije na ime imenovanih", kazala je predsjednica Administativnog odbora Suzana Pribilović.

Izvor: Rtcg