Asistenti u nastavi ponovo u neizvjesnosti

Asistenti u nastavi djece sa smetnjama u razvoju, koji obavljaju taj posao više od tri godine i dalje čekaju ugovor na neodređeno vrijeme. Tvrde da se zakon o vaspitanju i obrazovanju primjenjuje selektivno, te neke škole mijenjaju ugovore, a druge ne. Dok asistenti čekaju da Ministarstvo prosvjete reaguje, iz tog resora poručuju da je odluka na direktorima škola.

Kraj školske godine koji se bliži, Duški Krivokapić donosi staru neizvjesnost. I nakon 9 godina koliko radi kao asistentkinja u nastavi, s djecom sa smetnjama u razvoju, u Herceg Novom, Duška strahuje da li će je taj posao čekati u septembru. Iako ispunjava sve uslove za ugovor na neodredjeno vrijeme, ne zna da li ce i ga i kada dobiti."Asistenti moraju da imaju sigurnost, rade veliki niz godina bez prava kao ostali radnici. Asistent u nastavi važan je u obrazovanju djece sa smetnjama u razvoju, važan za dijete, nastavnika i školu", napominje Krivokapić.No to u sistemu, kaže Duška, nije dovoljno prepoznato. Zakon o obrazovanju propisuje da asistenti ugovor na neodređeno dobiju nakon 3 godine rada, ali u praksi se ove odredbe različito tumače.

"Taj zakon se primjenjivao selektivno, u većini škola direktori kažu da moraju imati odobrenje iz ministarstva da bi nam transformisali ugovore", navela je Krivokapić.Takvo odobrenje iz ministarstva čeka i predsjednik Aktiva direktora za osnovne, srednje škole i vrtiće Zoran Đukić.

"Za prelazak na neodređeno neophodna saglasnost ministarstvo obrazovanja. Njihovo zaposlenje zavisi od rasporeda časova, po jedan asistent pokriva po troje djece", kaže Đukić.

Izvor: rtcg