Odnosi CG i Kosova bazirani na zajedničkoj EU perspektivi

Odnosi Crne Gore i Kosova bazirani su na principima razumijevanja i zajedničkoj evropskoj perspektivi, ocijenjeno je tokom sastanka ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapić i ambasadorke Kosova Arijane Žerka Hodže.

Tokom sastanka, ocijenjeno je da su odnosi Crne Gore i Kosova odlični, te da se baziraju na principima uzajamnog razumijevanja i povjerenja, kao i zajedničkoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi.

Zajednički je konstatovano da su bilateralni odnosi dvije države osnaženi frekventnim političkim dijalogom i posjetama na najvišem nivou.

Kako je saopšteno, predloženo je da ministar Krivokapić u najskorijem periodu posjeti Prištinu, "što bi predstavljalo potvrdu kontinuiteta političkih kontakata. Istovremeno, upućen je i poziv šefici diplomatije Kosova da posjeti Crnu Goru".

"Sagovornici su pozdravili najavljeno održavanje političkih konsultacija između ministarstava vanjskih poslova tokom narednog mjeseca, što se smatra dobrim okvirom za pokretanje inicijativa i jačanje ugovorno-pravne baze. U kontekstu EU agende, ministar Krivokapić je kazao da Crna Gora podržava evropske aspiracije naših susjeda, te da zagovara uvođenje vizne liberalizacije za Kosovo", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je prenijeta zahvalnost Crnoj Gori što je u prethodnom periodu bezrezervno pružala podršku naporima Kosova da postane član regionalnih i međunarodnih organizacija i institucija.

izvor:rtcg