Fokus na rano prepoznavanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma

Države Mediterana moraju se fokusirati na promovisanje dijaloga, obrazovanje i rano prepoznavanje radikalizacije i nasilnog ekstremizma koji dovodi do terorizma, rekla je crnogorska poslanica Suzana Pribilović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Pribilović je, u okviru panela na konferenciji Parlamentarne Skupštine Mediterana (PAM), istakla da sajber bezbjednost zahtijeva intenzivnu međunarodnu saradnju i kontinuiranu razmjenu informacija i znanja kako na regionalnom tako i međunarodnom planu.

“Sa promjenama koje donosi digitalizacija i nastavak globalizacije računarskih mreža, sajber bezbjednosne prijetnje postaju jedan od najozbiljnijih izazova našeg doba”, rekla je Pribilović.

Ona je kazala da je složena društveno-politička situacija i usljed toga povećan saobraćaj u onlajn prostoru u Crnoj Gori doprinijele su porastu govora mržnje na različitim platformama, koji je upućen svim kategorijama društva, a sve je veći broj onih koji postaju žrtve takvih aktivnosti.

“Mjesecima unazad, brojni građani, aktivisti, predstavnici političkih partija, ali i najranjivije grupe, žene i djeca, izloženi su najbrutalnijim uvredama, prijetnjama i govoru mržnje, koji se zasnivaju na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi”, navela je Pribilović.Ona je kazala da takvi stavovi podstiču i opravdavaju netrpeljivosti u društvu, a u krajnjoj liniji i nasilje.

Izvor: Rtcg