EU i NATO najpozvaniji da čuvaju stabilnost Z. Balkana

Nedovoljna aktivnost EU i NATO u regionu i manjak jasnog, koordinisanog i strateškog pristupa Zapadnom Balkanu posljednjih godina, uz netačnu percepciju važnosti integracije ovog dijela Evrope, stvorili su prostor za snažan upliv trećih strana, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je na konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje u Budvi, rekao da će Crna Gora nastaviti da podržava povelju A5. “Region se već duže vrijeme suočava sa hibridnim pokušajima destabilizacije i uticaja, poput raznih vidova političkih, ekonomskih i asimetričnih prijetnji. Posljedice su vidljive i višestruke i na nama je da pod hitno radimo na njihovom otklanjanju”, naveo je Đukanović. Zapadnobalkanska društva su, kako kaže, pokolebana u izvjesnost dogledne evropske budućnosti. “U međuvremenu, to su i vrednosno devastirana društva. Umjesto dominacije jasne proevropske vizije, mi na Zapadnom Balkanu i dalje imamo tešku i neizvjesnu borbu proevropskih i građanskih politika sa okorjelim i razbuđenim nacionalizmima za koje svi mi ovdje prisutni dobro znamo kakve i koliko pogubne posljedice su donijeli zemljama regije.

Takav Zapadni Balkan – snažno zahvaćen ruskim uticajem, sa instaliranim proksijima - je izvor nestabilnosti i za Evropu i za euroatlantsku zajednicu. Nemojmo se zavaravati oko toga šta je izvorište nacionalizama na Balkanu i šta im je osnovna intencija”, naveo je Đukanović. Sadejstvo EU i NATO i geostrateški pristup pitanju integracije je, kako kaže predsjednik, ključno za postizanje stabilnosti. “Zato i sa ovog mjesta upućujem apel - Zapadni Balkan je zona evropske odgovornosti i EU i NATO su najpozvaniji da čuvaju stabilnost Zapadnog Balkana i pomognu da se sve zemlje čvrsto vežu za integracioni put i odbrane od kontinuiranih pritisaka trećih zemalja, od kojih je ruski daleko najdestruktivniji”, naveo je Đukanović. Stabilniji region će, kako kaže, imati za posljedicu i stabilniju Evropu, a ojačaće i NATO savez. “U tom smislu, saradnja u okviru regionalnih inicijativa u oblasti odbrane je od posebnog značaja. Unapređenje saradnje je nesumnjivo jedan od prioriteta Crne Gore, kome ćemo ostati posvećeni i u narednom periodu”, kaže Đukanović.

Izvor:RTCG