Politička stabilnost preduslov za investicije

Politička stabilnost preduslov je napredovanja Crne Gore ka Evropskoj uniji, saopštili su iz francuskog Senata nakon razgovora s crnogorsim ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem. Zato su pozvali sve političke aktere da što prije uspostave stabilnost, kako na nivou Vlade tako i u parlamentu. Damjanović je u Parizu razgovarao i o konkretnim projektima. U francuskom Senatu nemaju dilemu – Zapadni Balkan od strateškog je značaja za Evropsku uniju.

Vjeruju da će Crna Gora zatvoriti što više poglavlja i uspješno ići do kraja ovog procesa. No, iz Senata su nakon razgovora s crnogorskim ministrom finansija, poručili šta je uslov svih uslova. „Sigurno je da je potrebna politička stabilnost kako bi uopšte Crna Gora mogla da napreduje na evropskom putu. Zbog toga je jako važno i mi to pratimo, da se što brže uspostavi politička stabilnost kako na nivou Vlade tako i uopšte cijele političke klase“, kazala je za TVCG Marta de Sidrik, predsjednica Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan. No važno je to i za saradnju Crne Gore i Francuske na ekonomskom planu. „Situacija u Ukrajini je nešto posebno i zabrinjavajuće s čime se suočavamo.

U Francuskoj smo svjedoci inflacije kao i rasta cijena energenata. Slična je situacija i u Crnoj Gori i zbog toga je važno da imamo političku stabilnost, kako bismo mogli da pozovemo i učinimo da francuska preduzeća budu zainteresovana za investicije u Crnoj Gori“, navodi Vinsen Segen, predsjednik Grupe prijateljstva Francuska – Crna Gora.Ministar finansija vjeruje da će francuski senatori uskoro doći u Crnu Goru i ohrabriti dijalog i evropsku perspektivu naše države. „I da u moru događanja koja nijesu baš sjajna pokažu da Crna Gora u Francuskoj ima pouzdanog evropskog saveznika i državu koja podržava naš evropski put i borbu za evropske vrijednosti“, naveo je Aleksandar Damjanović, ministar finansija.O konkretnim projektima Damjanović je razgovarao sa predstavnicima francuske razvojne agencije.

Izvor:RTCG