"Politička nestabilnost nije uticala na crnogorsku ekonomiju"

Na osnovu pokazatelja za 2022. godinu, politička nestabilnost nije imala uticaj na crnogorsku ekonomiju, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović u emisiji "Link", na Radiju Crne Gore. Ministar je podijelio i informaciju da je Crna Gora u užem izboru za prestižnu nagradu britanskih turističkih agenata "Najljepše skrivene destinacije".

Đurović se u "Linku" pohvalio dobrim rezultatima u turizmu, izvozu..."Naročito je važno što je budžet popravljen Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) i da će naš turistički proizvod biti vidljiviji", naveo je on.Osvrnuo se i na medijske spinove o propaloj sezoni."Moramo evidentirati rezultate koji su dobro. Nadamo se da ćemo je ponoviti i biti i bolji u narednom periodu. Mislim da moramo da se ujedinimo, ne nasijedamo na spinove, i i medijski podržimo naše ugostitelje. Smatram da bismo mogli da se ugledamo na Hrvatsku", istakao je Đurović.Nada se i da će skijališta biti spremna za zimsku sezonu, ali i da će gradovi na primorju odgovoriti zahtjevima tokom novogodišnjih praznika."Moramo se nadati snijegu. Kada je temperatura oko deset stepeni, i vještački snije ne pomaže... Tako da se nadamo snijegu i da ćemo upotpuniti zimsku ponudu."Inflacija je, dodaje Đurović, odradila svoje što se tiče cijena. "Sa naša dva skijališta, mi možemo biti 'bara-bara' sa Kopaonikom i Jahorinom", istakao je ministar. Na temu preduzetništva, kazao je da je to žila kucavica naše ekonomije."Volio bih da to ide iz klupa osnovnih škola, pa kasnije do naših studenata koji će u stvarnosti znati šta je ekonomija, turizam... Imamo brojne programe podrške i u narednoj godini su izdvojena značajna sredstva za razvoj preduzetništva", kazao je sagovornik Radija Crne Gore.

Ocijenio je da postoji prostor da Crna Gora ubrzo bude članica Evropske unije (EU) i uputio apel da se "stvari ubrzaju". Auto-put, kako je istakao, učinio je da Kolašin postane jedna nova destinacija."Potrebno je da se razvija još turističkih kapaciteta, nadam se da će se raditi i na uslovima na skijalištima... Pred Kolašinom je jedna nova perspektiva."Ministar je u "Linku" podijelio informaciju da je Crna Gora u užem izboru za nagradu "najljepše skrivene destinacije".Opšti kolektivni ugovor, kako je kazao ministar, nije u njegovoj nadležnosti, ali je istakao da se nada da će se naći rješenje."Da se nađe rješenje da to bude na zadovoljstvo svih radnica, ali poslodavaca", naveo je Đurović u "Linku".Na pitanje o radnoj nedjelji, ministar je naveo da se neće raditi "ni protiv koga", kao i da treba razmotriti pitanje dnevnica za medijske radnike koji rade nedjeljom.

Izvor:rtcg