"Cilj izbaciti politiku iz obrazovanja, u planu osam novih škola"

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je, u intervjuu za Portal RTCG, da ulaže sve napore da se politika izmjesti iz škola, ističući da su odluke koje se sada donose zasnovane na kvalifikacijama, znanju i stručnosti nastavnika i direktora, te da je svačiji rad izložen kontroli.

Na pitanje ko će snositi odgovornost ukoliko se pokaže da su smjene direktora vaspitno-obrazovnih ustanova nezakonite, Vojinović odgovara da će Zaštitnik imovinsko pravnih interesa pokrenuti postupak protiv odgovornog lica u tadašnjem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, kao i da će Ministarstvo ispitati odgovornost unutar resora u smislu Zakona o upravnom postupku i ovlašćenog lica za pripremu određenih rješenja.

Vojinović je kazao da rade na rješavanju problema prebukiranosti škola, i da je kapitalnim budžetom za narednu godinu, koji još nije usvojen, planirana izgradnja osnovnih škola u Siti kvartu, na Zabjelu, u Bloku 35-36, osnovne škole na Karabuškom polju, Gimnazije u Podgorici, kao i osnovnih škola u Igalu, Tivtu i u Rožajama.

Ministar je istakao da je veliki izazov za sistem nedovoljna zastupljenost kadra iz nastavnih predmeta hemija, fizika i matematika. Kako je kazao, nastava matematike 34 odsto nije stručno zastupljena, a od 478 nastavnika matematike 163 nemaju odgovarajuću stručnu spremu, dok iz fizike nastava 30 odsto nije stručno zastupljena.

izvor: rtcg