"Predložene izmjene Zakona o tužilaštvu neprihvatljive"

Izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, koje je Vlada uputila Skupštini, neprihvatljive su, ocijenile su Branka Bošnjak (DF) i Aleksandra Vuković (DPS).

Kako je rekla Božena Jelušić (GP URA), ponuđene izmjene zakona nijesu dobro rješenje.Komentarišući predlog izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, koji je na dnevnom redu Skupštine 4. februara, potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak je ocijenila da je riječ o zakonu koji je napravljen za jednu osobu.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore dostavila je Skupštini ovaj predlog, koji podrazumijeva da se mandat vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca ne ograničava na dva uzastopna po šest mjeseci, već da može trajati do izbora čelnika državnog tužilaštva u punom mandatu. V.D. VDT-a je Maja Jovanović.

"Vlada nije napravila nikave konsultacije sa Skupštinom, čak ni o terminu. Termin je subota, i nije uobičajeno da Skupština zasijeda vikendom, osim u vanrednim situaicjama. Zakon je napravljen za jendu osobu.  Slažem se da je Maja Jovanović naporavila veliki iskorak i cijenim njen napor, ali se produžavanjem v.d. stanja u nedogled obesmišljava sve, jer v.d. stanje može da traje duže nego nečiji mandat.Tako da nam je neprihvatljivo da dođe do izmjena na taj način, ali je najvažnije da odblokiramo tu instituciju", ocijenila je Bošnjak.

Predlog izmjena i dopuna zakona o državnom tužilaštvu je neprihvatljiv i neshvatljiv, ocijenila je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković.

"Ova vlast radi na urušavanju demokratije u Crnoj Gori. Ako živimo u vrijeme "dritanovštine", i ako je "Dritanov zakon", kako sam ga nazvala pao pred Venecijanskom komisijom, znala sam gdje to vodi. Zakon je prilagođen jednoj osobi, što je neprihvatljivo. Makar ta osoba bila najbolja među nama", ocijenila je Vukovć.

Poslanica GP URA Božena Jelušić osvrnula se na informaciju da će troje kandidata za vrhovnog državnog tužioca: Maja Jovanović, Suzana Mugoša i Milorad Marković ući u zvaničnu trku za najvažniju funkciju u tužilačkoj organizaciji.

"Ugledni pravnici su sva tri predloga za kandidate za VDT-a prihvatili kao kompetentne govori o tome da se u dogledno vrijeme može izabrati VDT na način koji neće kompromitovati Skupštinu", kazala je Jelušić.Govoreći o vladinom predlogu, ocijenila je da vlada može da da predlog jer je zdovoljna rezultatma rada aktuelne v.d. VDT-au borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije,  i činjenice da u postupanjima Maje Jovanović nije bio kompromisa.

Izvor:rtcg