Crna Gora ostaje promoter evropske politike

Evropa nije kompletna bez Zapadnog Balkana, poručio je novoimenovani ambasador Italije Luka Celioli u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, poželio Celioliju dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješan početak diplomatske misije.

Navodi se da je Đukanović, govoreći o izuzetno pozitivnoj istoriji odnosa dvije države, ocijenio da Crna Gora Italiju ne doživljava samo kao susjeda, već i kao prijatelja.

Đukanović je ukazao i na značaj podrške Italije kako u bilateralnim odnosima, tako i na regionalnom planu u kontekstu evropske integracije Zapadnog Balkana.

"Crna Gora ostaje i dalje promoter evropske politike i evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, sa uvjerenjem u evropsku budućnost regiona", kazao je Đukanović.

Navodi se da je Celioli iskazao nedvosmisleni stav italijanske Vlade da podrži Crnu Goru u svim oblastima značajnim za dostizanje evropskih vrijednosti i standarda.

"Evropa nije kompletna bez Zapadnog Balkana",  poručio je Celioli.

Kao potvrdu posebnih odnosa sa Crnom Gorom Celioli je naveo i pismo predsjednika Italije Serđa Matarele Đukanoviću odmah nakon izbora, i prenio mu njegov poziv da zvanično posjeti Italiju u najskorije vrijeme, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

"Sagovornici su ocijenili da su tradicionalne veze dvije države dodatno ojačane kvalitetnom saradnjom u brojnim oblastima. U fokusu buduće saradnje Crne Gore i Italije biće ekonomija što je dodatno moguće unaprijediti kroz implementaciju Sporazuma o strateškoj saradnji", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je posebno pozdravljena realizacija projekta podmorskog kabla s kompanijom Terna, kao i otvaranje predstavništva italijanske Confindustrie.

Najavljeno je i intenziviranje saradnje u oblasti odbrane, bilateralno i u okviru NATO alijanse.

Veze dvije države biće dodatno ojačane i projektima u oblasti kulture i obrazovanja.

Izvor:vijesti.me