Inspekcija oduzela 308 kilograma meda i oko 57 litara maslinovog ulja

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane zaplijenili su 308 kilograma meda i 56,5 litara maslinovog ulja, kontrolišući prodaje tih proizvoda na tržištu.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove saopšteno je da je cilj snažne i organizovane kontrole prodaje meda, ali i drugih proizvoda koji se prodaju u privremenim objektima, zaštita zdravlja potrošača.

Iz Uprave su kazali da je kontrola počela na lokacijama koje se nalaze duž saobraćajnica i drugim mjestima atraktivnim tokom turističke sezone. Kako su objasnili med je oduzet poslednja dva dana na desetak najfrekventnijih lokacija na kojima se na tezgama prodaju, navodno, domaći proizvodi.

Navodi se da za pakovanja meda i maslinovog ulja koja su oduzeta prodavci nijesu imali dokaz o porijeklu, da med nije bio označen na propisani način i da je bio izložen dejstvu direktne sunčeve svjetlosti.

"Na sumnju u porijeklo, bezbjednost i kvalitet proizvoda ukazivalo je i što je, navodno, od istog proizvođača bio med u više boja, ukusa i konzistencije. Kada je u pitanju maslinovo ulje, za dio količina nije postojao dokaz o porijeklu", kazali su iz Uprave.

U cilju identifikovanja sadržaja meda i ulja koje je isključeno iz prometa tokom prva dva dana akcije kontrole, a radi utvrđivanja stepena opasnosti po bezbjednost potrošača, Uprava za bezbjednost hrane će uzorke dostaviti referentnim laboratorijama na analizu, kazali su iz Uprave.

Prema njihovim riječima, u slučaju da se utvrdi opasnost ugrožavanja zdravlja potrošača zbog plasiranja nebezbjednih proizvoda biće preduzete i stroge mjere i pokrenute krivične prijave protiv prodavaca. Iz Uprave su poručili da će nastaviti da kontrolišu prodaju meda, ali i drugih proizvoda, na lokacijama na kojima se nude domaći proizvod.

Izvor:rtcg